Font de l'Armengol
La Torre de Claramunt

Urbanització Pinedes de l'Armengol (08789 La Torre de Claramunt)
    A la plaça de l'Univers, al començament del c/d'Espoia, dins les Pinedes de l'Armengol

Raquel Valdenebro Manrique

Font pública situada a la confluència de la Plaça de l'Univers i el carrer d'Espoia, dins de la Urbanització Pinedes de l'Armengol. L'aigua raja del pendent de la muntanya, que ha estat esglaonat i es recull amb un caneló metàl·lic encastat al pendent natural. Tot l'entorn del caneló forma part del mur de pedra de contenció del terreny. L'aigua raja i cau a una petita pica realitzada amb fragments de pedra enrajolat. De la pica surt una canalització que condueix l'aigua a una bassa circular, situada en un nivell inferior al de la font. Es tracta d'una bassa realitzada en mur de pedra formant un paredat comú unit amb ciment d'uns 8 metres de diàmetre, protegida per una barana metàl·lica al llarg de tot el seu perímetre. Aquesta bassa compleix hores d'ara una funció ornamental i paisatgística, amb diverses espècies de peixos.

Cal pensar que es tracta d'una de les fonts antigues del municipi. Alguns dels veïns d'Espoia recorden l'existència de la font almenys des de la dècada de 1930 com a una de les fonts més abundoses del municipi, que rajava aigua inclús durant les secades més fortes, tot i l'alçada a la qual es troba. En el moment d'urbanització de la muntanya, (1964-1965) la font va ser salvada juntament amb els roures del costat, es va arreglar l'entorn i es va construir la bassa, convertint-la en un element ornamental del que potser considerat un dels centres socials i urbanístics de Les Pinedes de l'Armengol. Molts dels veïns de la urbanització la consumeixen com a aigua de boca.