Font de la Tomba
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 1250 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 11'100

Normes Subsidiàries de Planejament de Lluçà, 2001
    Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Tomba està situada a tocar del rec de Muntanyola, en un punt enclotat a l'extrem nord-oest de la urbanització Llocsà.
    S'accedeix a la font per una pista forestal que creua l' urbanització i un cop passada la última casa a l'esquerre, davalla en un fort desnivell fins al rec. Un cop al rec es troba un petit pont de fusta amb baranes de ferro que salva el pas del rec, comunicant amb un gran bloc de pedra.
    La font està brolla directament del fons d'una petita balma i és conduïda a través d'un canal format amb elements de fibrociment fins a un punt més accessible, fora de la balma però encaixonat entre dos grans blocs de pedra. El rec passa a pocs metres de la font, zigzaguejant entre blocs de pedra de grans dimensions despresos. Uns metres al sud de la font hi ha una taula i bancs de pedra, i just al costat una inscripció a la roca on es llegeix: "Any 1954 Si ets bon català aqueix lloc deus respectar. M.P."

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant l'hivern de l'any 2002, la font de la Tomba presentava un índex de nitrats de 1'00 mg/l per la qual cosa s'havia de considerar com una font potable, ja que es trobava per sota el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2002.