Font de la Roca
Muntanyola

  Osona
  El Castell de Muntanyola
  Emplaçament
  Mas La Roca, s/n. Trencant senyalitzat a BV-4317. 08505. Muntanyola.

  Coordenades:

  41.88071
  2.16357
  430599
  4636870
  Número de fitxa
  08129-103
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Segle
  XVI-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A00003
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Font envoltada per un bosc de boixos, pins i roures força espès. També és coneguda com a Font de Canamera o la Font de les Urpieres i s'abasteix de la riera de Muntanyola. Al fons trobem aquesta riera i una petita presa construïda per Icona fa pocs anys inventariada amb el nom de la Presa de la Font de la Roca. L'estuctura de la font és força senzilla. Està arranjat un petit espai, on s'obre la font, format per un mur de contenció a una sola cara vista i obert en una margera, fet per carreus de pedra, de petites dimensions, ben treballats i lligats amb ciment. A l'espai central hi ha una gran llosa de pedra local, ben treballada amb una inscripció i, just a sota, l'obertura de la font indicada per una perforació circular i una pedra sobresortida i amb el canaló marcat. Per aquí surt l'aigua que va a parar en un petit receptacle rectangular, també de pedra, que facilita l'evacuació de les aigües cap a la riera de Muntanyola.

  S'hi accedeix des del punt quilomètric 3,3 Km de la carretera que va de Santa Eulàlia de Riuprimer a Muntanyola; cal agafar la pista que porta al mas la Roca. Al cap d'uns 600 m de la pujada trobem un pas a la dreta amb un pal indicador de la Roca. Cal continuar recte uns 50 metres més fins trobar un segon pas a la dreta, també amb un pal indicador de "La Roca, Les Carreres". Cal deixar el cotxe i una mica més endavant i al cantó esquerra trobarem al mig dels arbres una petita roca que indica l'inici del camí a la font. Aquest camí, ben marcat, primer va planejant pel solell fins tombar de sobre a l'esquerra, just quan arriba al torrent. Trobem la font al cap d'uns 300 metres d'on s'ha deixat el cotxe.

  La llosa central que fa de cos a la font conté una inscripció on es pot llegir: Tomas Roca 1898. La història i arranjament d'aquesta font s'ha de vincular al gran mas la Roca, situat sobre la carena de la mateixa muntanya. Aquest es troba documentat des de l'Alta Edat Mitjana, essent un dels masos més importants del municipi. Tot i que la llinda ens indiqui una cronologia de finals de segle XIX, la font ja deuria ser coneguda i emprada des de molt abans. Tot aquest entorn presenta una forta ocupació antròpica de caire rural, sobretot agrícola i ramader, i si bé la font no es emprada per abastir d'aigua el mas, ja que aquest gaudeix de diferents sistemes d'abastiment, sí que en devia ser un element important. Cal assenyalar que una mica més avall trobem el Molí de la Roca, així com la presència de diverses rescloses obertes a mateixa Riera de Muntanyola.

  GRUP DE DEFENSA DEL TER. (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Ed. Eumo. Vic: 183.