Font de la plaça de l'Ajuntament
Sant Vicenç de Castellet

    Bages
    Plaça de l'Ajuntament. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Emplaçament
    Plaça de l'Ajuntament

    Coordenades:

    41.6655
    1.86382
    405412
    4613262
    Número de fitxa
    08262-98
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XX
    Any
    1920
    Bassomba i Jordà
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Sant Vicenç de Castelet. Plaça de l'Ajuntament, 10. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Autoria de la fitxa
    María del Agua Cortés Elía. / OPC

    Està formada per una estructura de planta quadrada que forma un pilar amb tres parts diferenciades: la base on hi ha la font, el fust, i la part superior in hi ha una farola. La base té dos recipients de la font, un a cada costat i oposats; a sobre hi ha les aixetes. A la part superior, abans de la intersecció amb el cos següent, hi ha la inscripció PROJECTE BASSOMBA I JORDÀ. El fust és també de secció quadrada però més estret que la base. En ell hi ha diferents inscripcions: ANY 1920 SANT VICENÇ, a més de l'escut romboïdal amb les quatre barres i l'escut de Castellet amb una torre de Castell dins un rombe. A la part superior hi ha una farola amb un únic braç central del que surten cinc faroles, una al mig i les altres a cada angle. El material emprat per a la seva construcció, pedra calcària, prové de les pedreres de Sant Vicenç.

    El 10 de febrer de 2007 es va col·locar una placa en commemoració al centenari del ball popular de gitanes que es balla a la mateixa plaça. L'any 2012 es va fer una neteja de la font.

    Aquesta font es va inaugurar el 2 de maig de 1920 com a font pública, el mateix dia que la font-escultura d'Anselm Clavé. Obra de l'arquitecte Bassomba i Jordà. Sant Vicenç de Castellet, tot i estar al costat del riu Llobregat, ha tingut certs problemes per abastir d'aigua potable a la població. En un principi, quan es comencen a urbanitzar els carrers del poble i a construir cases, a mitjans del segle XIX, cada casa feia el seu pou per ús particular. Però en construir el pou mort al costat els residus passaven al pou d'aigua potable i això provocava epidèmies i tifus que va fer que morís un nombre considerable de gent. Degut a aquest problema, l'any 1913 l'Ajuntament comença la construcció del clavegueram. L'any 1914, en construir el dipòsit de Reserva de Màquines del Nord, es va constituir la Sociedad de Aguas per portar aigua al dipòsit i es va projectar el subministrament a tot el poble. Aquest primer subministrament es feia directament del riu i l'aigua a vegades no era clara ni estava filtrada. Per això es va construir un pou-mina per la captació d'aigües al Llobregat al Clot de les Tinotes l'any 1948. La font d'en Clavé i la de la Plaça de l'Ajuntament van ser les primeres fonts públiques que utilitzaven l'aigua del dipòsit de Reserva de Màquines del Nord, i va ser el primer Servei públic d'aigua de Sant Vicenç de Castellet. Actualment està en desús des de que es va fer la planta depuradora.

    CANAL, Pedro (1948). El servicio de aguas públicas. Apuntes para la historia de nuestro pueblo. Sant Vicenç de Castellet. CANAL, P., VILA, M. (1986). Sant Vicenç de Castellet des de l'antiguitat als nostres dies. Llibreria Sobreroca, Manresa, 3ª ed.