Escultura a Anselm Clavé
Sant Vicenç de Castellet

Avinguda Secretari Canal.

Bernat Pejoan i germans Borjes.
    Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet. Plaça de l'Ajuntament, 10. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    María del Agua Cortés Elía. / OPC

Escultura que representa a Josep Anselm Clavé, fundador dels Cors d'en Clavé, (1824-1874). En diferents pobles de Catalunya es van formar cors d'en Clavé, composts per homes que dedicaven les estones de lleure a cantar. L'escultura està formada per dos elements: la imatge situada a la part superior i el peu. El peu és un pilar de secció quadrada en forma piramidal en decreixement cap a la part superior. Al centre del seu recorregut hi ha una decoració escultòrica que s'assembla a un capitell jònic amb volutes, flors i una lira al centre, símbol dels cors. Sobre aquest peu hi ha una escultura que representa la imatge de cos sencer de Josep Anselm Clavé, vestit amb abric llarg. L'actual escultura no conserva la base original on hi havia la font, i la inscripció que llueix al peu també s'ha fet de nou més tard. L'escultura es troba en un espai amb jardí que salva un desnivell d'aproximadament dos metres entre l'Avinguda Secretari Canal i el carrer d'Armengol amb una escala a cada costat que permet el pas de vianants. Sota el lloc que ocupa l'escultura hi ha un antic refugi de la Guerra Civil Espanyola que actualment es troba tapiat.

Sant Vicenç de Castellet, tot i estar al costat del riu Llobregat, ha tingut certs problemes per abastir d'aigua potable a la població. En un principi, quan es comencen a urbanitzar els carrers del poble i a construir cases, a mitjans del segle XIX, cada casa feia el seu pou per ús particular. Però en construir el pou mort al costat els residus passaven al pou d'aigua potable i això provocava epidèmies i tifus que va fer que morís un nombre considerable de gent. Degut a aquest problema, l'any 1913 l'Ajuntament comença la construcció del clavegueram. L'any 1914, en construir el dipòsit de Reserva de Màquines del Nord, es va constituir la Sociedad de Aguas per portar aigua al dipòsit i es va projectar el subministrament a tot el poble. Aquest primer subministrament es feia directament del riu i l'aigua a vegades no era clara ni estava filtrada. Per això es va construir un pou-mina per la captació d'aigües al Llobregat al Clot de les Tinotes l'any 1948. La font d'en Clavé i la de la Plaça de l'Ajuntament van ser les primeres fonts públiques que utilitzaven l'aigua del dipòsit de Reserva de Màquines del Nord, i va ser el primer Server públic d'aigua de Sant Vicenç de Castellet. L'any 2013, amb motiu del 125è aniversari de la Societat Coral l'Estrella, es realitza una molt bona restauració i neteja del monument.

Són diverses les mostres de modernisme que hi ha a Sant Vicenç de Castellet. Destaca entre elles el monument a Anselm Clavé, obra de l'arquitecte santvicentí Bernat Pejoan i dels escultors manresans Borjes. Es va inaugurar el 2 de maig de 1920 com a font pública. El terreny on fou edificada l'escultura i la plaça van ser donats pel propietari Joan Calsina, de l'antiga casa Sant Joan de Baix, que també contribuí en els costos de l'escultura amb finançament de la coral l'Estrella (dels Cors de Clavé). La inauguració va estar acompanyada d'una concentració de corals de Catalunya amb més de 1000 cantaires. El mateix dia es va inaugurar la font de la plaça de l'Ajuntament obra dels mateixos artistes. Com a dada curiosa destacar que es va filmar l'esdeveniment per la companyia cinematogràfica Pathé Freres, essent aquesta la primera que es va projectar al poble. El material emprat per a la seva construcció, pedra sorrenca, prové de les pedreres de Sant Vicenç. Inicialment l'escultura-font es va col·locar a la plaça Clavé, on hi havia l'Ateneu, però posteriorment va ser traslladat a l'avinguda del Secretari Canal, on es pot observar actualment, tot i que desprovista de la font. Aquesta va ser una de les dues primeres fonts públiques instal·lades a Sant Vicenç en una època en que el poble no gaudia d'aigua potable i poder portar-la va ser un fet extraordinari. En el repeu, avui perdut, d'on rajava la font, hi havia un rètol que posava "Bernat Pejoan, arquitecte".

CANAL, Pedro (1948). El servicio de aguas públicas. Apuntes para la historia de nuestro pueblo. Sant Vicenç de Castellet. CANAL, P., VILA, M. (1986). Sant Vicenç de Castellet des de l'antiguitat als nostres dies. Llibreria Sobreroca, Manresa, 3ª ed.