Font de la plaça de la Font/Plaça de cal Ferret/ Plaça de Sant Salvador
Avinyonet del Penedès

  Alt Penedès
  Les Gunyoles. 08792 AVINYONET DEL PENEDÈS.
  Emplaçament
  Plaça de Sant Salvador.

  Coordenades:

  41.35212
  1.7802
  397960
  4578565
  Número de fitxa
  08013-144
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1945
  Josep Llopart
  Estat de conservació
  Bo
  S'hauria de tenir cura de l'entorn, sobretot dels exemplars arboris.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  Diversos
  Autor de la fitxa
  J.M. Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  Es tracta d'un indret de valor simbòlic, a tocar el camí de la font del Cuscó, i el nucli antic de Les Gunyoles. Es una gran plaça encimentada, presidida per una font que es troba connectada als dipòsits d'aigües del poble que es troben a la vessant de la Serra de Les Gunyoles i a la vall contigua. La font es una mena de petita ara, feta de maçoneria, de planta quadrada, quatre frontals i dos piques d'aigua amb una aixeta cadascuna. En dos dels frontals hi ha rajoles de ceràmica vidrada que fan al·lusió al sant del dia de la inauguració, Sant Anton, i en un altre d'aquest quatre frontals hi ha una làpida de marbre blanc amb la següent llegenda repintada en color verd: "TESTIMONIO/ DE GRATITUD/AL PARROCO/DR. RAMON CASAJOANA/Q P D/Y FAMILIA DE/ TORRES CASANA/LA COMISIÓN DE AGUAS/A 17 DE ENERO DE 1945/FIESTA DE ST ANTONIO ABAD". El conjunt està rematat per sengles timpans de decoració radial de regust neoclàssic.

  L'any 1944 es va retirar la bassa que hi havia en aquest indret, antiga plaça de l'Om, i que era coneguda com la bassa de Cal Ferret, degut a una plaga de febres tifoides que va provocar la mort de 5 persones en un poble de 300 habitants. Aquí anava la gent per agafar aigua pels animals i l'hort. Les dones també utilitzaven l'aigua per rentar roba. Es va estendre l'opinió de que aquestes basses col·laboraven en la propagació de les febres tifoides, i la gent va procedir de seguida a ensorrar-les. Al seu lloc, es va construir aquesta font que va ser posada per la Comissió d'Aigües del poble en agraïment al Mn. D. Ramon Casajoana, ja mort i a la família de Torrescassana. El mossèn va tenir cura de formar la comissió d'aigües i fonts de Les Gunyoles, la qual es feu càrrec d'enderrocar la bassa i construir la nova font (LLOPART, 1979). A més d'aquesta bassa en moltes cases de Les Gunyoles havia hagut antigament basses més petites. Les dones també anaven a rentar roba a la Font del Cuscó.

  LLOPART, Pere (1979) "Història. Record dels Nicolaus de Mossèn Ramon Casajuana". Arrels. Revista juvenil. Avinyonet del Penedès, juliol 1979.