Font de la Girada
Rajadell

Monistrolet. NE del terme.
    A 700m en línia recte al SO de Can Gallifa. Camí de Can Gallifa a l'O i travessar Riera de Rajadell

OPC 2017-2021 F. Xavier Menéndez

Font obrada constituïda per un cos semi-soterrat emmarcat per un gran arc, que crea un petit absis el·líptic, al punt mig de la qual hi ha la font. L'aigua cau, des de una fornícula rectangular emmarcada en una altra amb arc escarser, sobre una pica circular amb basament. Al lateral de la font hi ha un banc adossat, corregut. El conjunt es completa amb una taula de pedra en el centre de l'espai. Esta bastida amb maçoneria i els carreus són vistos en tota la seva part frontal, i a l'interior, fins a mitja alçada, es va arrebossar la part curvilínia de la capella. Encara hi queda, en el punt més alt de l'arc, la part d'un element de subjecció d'on penja una cadena, i en un punt encara més alt, coronant el conjunt, hi ha una gran peça de pedra amb la inscripció "Girada 1923".

La font està situada a Monistrolet, en un eixamplament artificial del camí i en un espai configurat a partir de la mateixa font i de petits murs de pedra que ressegueixen el perfil lateral de l'obra. S'hi pot arribar pel camí que ve de Can Servitge passant pels dipòsits de can Gallifa o Cisternes de Monistrolet (fitxa 390) i la Font del Rector (fitxa 391), travessant la Riera de Rajadell, o bé des de Monistrolet, vorejant Can Gallifa (fitxa 98) pel camí que el rodeja per l'O., i passant pel Camp de la Girada, travessar la Riera de Rajadell per un gual, i des d'allí seguir un corriol en direcció ponent. La font es troba a 700m. en línia recte al SO de Can Gallifa.
    El nom de la Girada es deu a la corba que fa la Riera de Rajadell en aquest sector.
    Al lloc s'han celebrat misses de campanya amb la taula de pedra com altar.
    Es pot comprovar que la bonica volta d'aquesta font té la forma d'una el·lipse. Aquest disseny, a part de tenir un motiu artístic, també li confereix una propietat acústica sorprenent. Si busquem els dos focus d'aquesta el·lipse i situem una persona en la zona aprop de cada un d'ells, sentiran la veu de l'altre persona clarament amplificada i amb un efecte envolvent. Des d'una zona propera al focus, com el començament dels bancs de pedra, l'efecte també el podem sentir.
    La font no ha estat visitada. Descripció: extreta del Blog los folloneros. La foto 1 són del web del CEBC. La foto 2 es del web wikiloc (foto: Agustí BTT). La foto 3 es del web wikiloc (foto: Nirvan@)

La font de la Girada és obra d'un arquitecte o mestre d'obres desconegut i la seva construcció data de 1923, tal com marca la inscripció. Va ser una iniciativa dels amos de Can Gallifa (la família Noguera de Manresa), que la van reformar