Font de La Carota
Veciana

Riera de Veciana
    Vessant dret de la riera de Veciana

Jordi Montlló Bolart

Font d'aigua de surgència situada al costat del camí que mena a La Torre Nova, des de la carretera BV- 1005. Es troba en el vessant dret de la Riera de Veciana, gairebé enfront el Molí de a Carota, situat a l'altre costat de la riera i de la carretera.
    Consisteix en un brollador amb broc metàl·lic clavat en el marge. L'aigua sortint fa una petita bassa i un reguerol que segueix paral·lel pel marge del camí i on creix abundant la vegetació.
    S'observa una gran quantitat de boixos, pi blanc i diferents espècies de sotabosc. Al damunt de la surgència mateix hi ha una alzina. Aprofitant l'aigua que es perd camí avall s'ha detectat una vegetació típica de zones humides, predominant clarament la boga de fulla estreta (T. Angustifolia), que és una gran herba que arrela dins l'aigua i que acostuma a créixer als tolls de rieres i basses o en els cursos més calmats d'aigua. Les fulles són de color verd clar i no passen d' un centímetre d'amplada. També hi ha en gran abundància el jonc boval (Scirpus holoschoenus), i herbassar propi de zones humides que han acabat per envair la totalitat de la font.

De la boga se'n poden utilitzar les fulles per a la fabricació de cistells i les inflorescències com a ornament. La base blanca de la boga i del jonc boval és comestible.

Les fonts naturals són desguassos dels aqüífers. Aquestes reserves naturals d'aigua acostumen a trobar-se en una capa impermeable que no deixa passar l'aigua cap avall, però quan aquesta capa arriba a l'exterior, aquesta troba una sortida i brolla com una font.