Font de la Bauma
Perafita

Sector nord-est del terme municipal
    A 1000 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 14'250.

Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Bauma està situada sota un petit bosc de pins a l'est de la masia que li dóna nom, en la pendent orientada al sud-oest que acaba formant en el seu extrem inferior la balma de les Heures.
    S'accedeix a la font a través d'una gran roca que aflora a la superfície i que descendeix en direcció a la balma des de la masia de Rocatova de Dalt, essent delimitada a banda i banda per un bosc de pins. Seguint aquesta roca, per la que baixa un torrent, es troba a mitja vessant, a mà dreta i enmig d'un bosquet de pins la font.
    La font està formada per un dipòsit d'obra vista adossat a un petit marge de terra. De la part frontal del dipòsit en sobresurten dos tubs metàl·lics: un és el brollador, està situat a la part inferior central i actualment es troba canalitzat a través d'un tub plàstic fins la masia; l'altra és el sobreeixidor i està situat a l'extrem superior esquerre. En la coberta del dipòsit, totalment arrebossada, hi ha la data de 1944 inscrita. Just davant la font es forma un petit bassal.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant l'hivern de 2006 , la font de la Bauma presentava un índex de nitrats de 3'70 mg/l per la qual cosa s'ha de considerar com una font potable, ja que es troba dins del límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.