Font de Conjunta
Sobremunt

Sector nord-est del terme municipal
    A 2320 metres per pista forestal de la carretera BV. 4607, punt quilomètric 0'700.

Jordi Compte i Marta Homs

La font de Conjunta està situada uns 150 metres a l'oest de la masia de Conjunta, sota una bassa i a tocar d'un roure de grans dimensions.
    S'accedeix a la font a través de la pista forestal que condueix a la masia de Conjunta. Seguint aquesta pista i poc després d'un revolt pronunciat es troba als peus de la pista un pou bastit a mitjans del segle XX. Des del pou s'ha de baixar uns metres fins trobar una bassa, la qual s'ha de vorejar per sota fins la font, ubicada al costat d'un gran roure.
    La font està formada per diversos murs de maçoneria de pedra tancant un espai rectangular. En un dels murs hi ha una obertura rectangular tapada amb porta de fusta, darrera la qual hi ha una obertura emmarcada amb monòlits de pedra treballada que dóna accés al dipòsit de la font. Sobre l'espai rectangular que envolta la font hi reposa un roure de grans dimensions i curiosa forma. El roure surt del marge lateral de l'espai on es troba la font, de manera paral·lela al terra, i amb un tronc de grans dimensions que creua l'espai a poc més d'un metre d'alçada.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 1997, 2002, 2004, 2005, 2006 i 2007 la font de Conjunta presentava un índex de nitrats de 3'10, 1'50, 5'70, 11'00, 5'10 i 12'40 mg/l respectivament, dins del límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut, pel que s'ha de considerar com a potable.

Fa uns anys el propietari de Conjunta hi va fer un pedrís de pedra, força senzill. Abans les dones hi rentaven la roba en un safareig prefabricat que havien posat al costat de la font. Era una font que utilitzaven exclusivament els veïns de Conjunta. Sovint però, aquesta font no satisfeia les necessitats dels de la casa i per això es va construir un pou més amunt que tampoc solventà els problemes del tot.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
    Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.