Font Canyeta
Carme

Camps de la Font Canyeta
    A la zona de Les Garrigues, a 1 km de distància de la Font de Cal Sant.

Està molt plena de brossa i vegetació.
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Font de Solana situada al costat d'un roure, en una zona de plataners. Aquesta font forma un petit torrent i, per recollir l'aigua, antigament es construïa un marge on el líquid s'entollava i a continuació es posava un tub de canya com a broc (d'aquí li ve el nom). Quan plovia, el torrentet es feia gran i s'enduia el marge i la font, però la gent que treballava pels camps dels voltants de seguida la reparava, cosa que avui ja no succeeix. L'última persona que es va preocupar de reparar la font fou l'avi de la desapareguda casa de Cal Xai, el qual tenia una vinya al costat mateix de la font.

Les fonts de solana antigament eren molt preuades, ja que la gent que treballava als camps i les vinyes durant tot el dia les utilitzava per abastir-se i es cuidava de que estiguessin sempre en bon estat. A l'estiu, les fonts de solana solen quedar seques, mentre que a la tardor o a l'hivern tornen a brollar, fet que posa de manifest que es tracta de fonts pertanyents a aqüífers poc profunds.

FARRÉ, Claudi (2001c): "La Font Canyeta", Les Fonts de Carme, 7, Associació El Forat dels Graus, p. 111.