Fons fotogràfic del Casal Familiar
Viladecavalls

Fons d'imatges
    XX-XXI
    Casal Familiar de Viladecavalls. Carrer d'Antoni Soler i Hospital, 2 08232 Viladecavalls
    Marta Lloret Blackburn

Al Casal Familiar de Viladecavalls s'hi conserva un fons fotogràfic de temàtica diversa, relacionada amb les activitats que han organitzat des de la seva institució. El format de les fotografies és en paper, en blanc i negre les de la primera etapa i en color la resta. La temàtica comprèn des de la construcció de l'edifici, les curses, les festes, celebracions, homenatges, excursions, etc., que s'han fet durant els seus anys d'existència. L'abast cronològic abraça des del 1966 (poc abans de la constitució del Casal), fins l'any 2000 aproximadament. A partir d'aleshores, les fotografies es troben en format digital.

L'antecedent del Casal Familiar el trobem en dues societats conegudes com El Foment i La Fleca, que des de finals del segle XIX organitzaven les activitats lúdiques de la vila. Al principi hi havia certa rivalitat entre elles, tot i que l'esclat de la Guerra Civil ho va trasbalsar tot. Durant els anys posteriors a la guerra, hi van haver alguns canvis de local, amb la dificultat cada cop més gran de trobar un espai on reunir al jovent. Finalment, van arranjar les antigues escoles, que van passar-se a denominar El Casalet. L'any 1968 va començar a planificar-se la construcció de l'edifici que actualment alberga el casal. Amb aquesta estabilitat va fundar-se el Casal Familiar de Viladecavalls, el dia 26 de setembre de 1968, quan se'n va aprovar l'acta fundacional i se'n van aprovar els estatuts. Des d'aleshores, l'associació ofereix un ampli ventall d'activitats lúdiques i festives per a tots aquells que hi vulguin participar. Quan el Casal va celebrar els 25 anys de la seva fundació, es va fer una exposició fotogràfica, que coincideix amb el fons d'imatges que hem inventariat.

NOLLA, M.T. (1995). Història de 25 anys del Casal Familiar 1969-1994. Viladecavalls: Casal Familiar de Viladecavalls.