Fons documental de l'Arxiu Parroquial
Els Hostalets de Pierola

  Anoia
  Arxiu Diocesà de Barcelona. C/ del Bisbe, n. 5, Barcelona.
  Emplaçament
  Arquebisbat de Barcelona/ Arxiu Diocesà de Barcelona
  360 m

  Coordenades:

  41.53384
  1.77016
  397407
  4598751
  Número de fitxa
  08162 - 82
  Patrimoni documental
  Tipologia
  Fons documental
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1894-97
  Mossèn Josep Mas (recopilador)
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Llei 10/2001
  Accés
  Restringit
  Social
  Titularitat
  Privada accessible
  Arquebisbat de Barcelona.
  Autoria de la fitxa
  Natàlia Salazar Ortiz/Jordina Sales Carbonell

  L'Arxiu Parroquial d'Hostalets de Pierola està format en la seva major part per la col·lecció de documents generats des de la parròquia de Sant Pere de Pierola. Aquest cos documental està actualment dipositat al fons de l'Arxiu Diocesà de Barcelona i es conserva en molt bones condicions. La riquesa i abundància d'aquest fons arxivístic es tradueix en 94 volums que apleguen tota mena de documents datats entre els anys 1327 i 1967. Els lligalls estan agrupats seguint les següents seccions: I-Manuals notarials; II-Llibres sacramentals (baptismes, matrimonis, òbits, eucaristia); III-Parroquial (llibre de la obra, llibre de la consueta, visites pastorals, delmes, primícies etc.; IV-Administracions (generals i de les diferents confraries de la parròquia). A aquests volums s'afegeix, a més, una caixa, classificada amb el n. 572 de la secció de "Parròquies" de l'Arxiu Diocesà de Barcelona, que conté documents sense enquadernar de temàtica diversa i que estan datats entre els anys 1749 i 1978. També conté alguns documents sense data.

  La recuperació, reordenació i enquadernació d'aquest fons es deu a Mossèn Josep Mas qui portà a terme aquesta tasca durant la seva estada com a rector, entre els anys 1894-1897, a la parròquia dels Hostalets de Pierola. Mossèn Mas no només va foliar els llibres i va confeccionar un índex a cadascun sinó que, també dedicà part del seu temps a estudiar el fons, publicant alguna notícia històrica sobre les esglésies del terme d'Hostalets. Tanmateix no existeix, fins al moment, cap edició crítica ni transcripció d'aquest fons documental, tot i que ha estat la base dels treballs tant de Mossèn Mas com dels historiadors que han treballat sobre els Hostalets de Pierola com Josep Térmens, Francesc Valls i Natàlia Salazar.

  SALAZAR ORTIZ, Natàlia (2008): L'església de Sant Pere de Pierola (Hostalets de Pierola, l'Anoia). Estudi historicoarquitectònic. Inèdit. TÉRMENS, Josep; VALLS, Francesc (1985): "Arxiu parroquial de Pierola i Hostalets", Estudis, 2. Edicions del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, p. 51-52.