Sant Pere dels Hostalets de Pierola
Els Hostalets de Pierola

  Anoia
  C. de l'Església, 18
  Emplaçament
  Al nucli urbà dels Hostalets de Pierola.
  364 m

  Coordenades:

  41.5349
  1.76947
  397351
  4598870
  Número de fitxa
  08162 - 64
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Eclecticisme
  Historicista
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1852
  Josep Maria Sagnier (amb participació de Cèsar Martinell i Antoni Català).
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA 5503 (1/2)
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Arquebisbat de Barcelona. C/ del Bisbe, 5. Barcelona.
  Autoria de la fitxa
  Natàlia Salazar Ortiz/Jordina Sales Carbonell. Francesc Valls

  Edifici eclèctic construït en vàries fases, d'aspecte principal neorromànic. De planta basilical i sostre a dues aigües. La torre del campanar es de totxo vist i es troba situada a la dreta del portal. L'interior està separat per dues files de columnes que acaben dividint l'altar major de la sagristia.

  L'any 1868 es va traslladar la parroquialitat des de la vella església de Pierola a la capella del Roser dels Hostalets, construïda el 1852 i posteriorment transformada en un nou temple, de tipus neorromànic. La primera edificació tenia la façana situada en l'actual carrer de jacint Verdaguer. Al 1880 es va engrandir i s'hi feren capelles laterals. Al 1895 s'hi va fer el baptisteri. Al 1929 amb l'objectiu de fer una església de dimensions més grans es va comprar un solar al costat de la rectoria i una casa coneguda com Cal Sala, que s'enderrocà per guanyar superfície. Aleshores es va refer la capella i s'edificà de nou l'església, canviant la seva orientació. L'obra principal es va dur a terme entre 1929 i 1940, dirigida per Josep M. Sagnier. Un cop passada la guerra civil que suposà l'ús de l'església com a magatzem durant tres anys, es van anar fent diverses de les obres (campanar i porxada) que donen la fesomia actual a l'edifici. El 1956, Cèsar Martinell va realitzar el projecte de decoració del presbiteri. Les pintures són d'Antoni Català, de l'any 1958.

  LLACUNA ORTÍNEZ, Pau; MASCÓ BRESCÓ, Teresa (1995): Rutes per l'Anoia. Història i art, Consell Comarcal de l'Anoia, Igualada, p. 197
  MAS, Josep (1982): Nota històrica de la capella dels Hostalets de Pierola. Ara església parroquial de Pierola i Hostalets, reimpressió pel Grup d'Estudis Històrics. Centre d'Esplai, Els Hostalets de Pierola.
  MONTSERRAT VALLS, Josep (2006): Els meus records, Ajuntament dels Hostalets de Pierola, p. 49-63.
  RIUS, C. (1991): "Església de Sant Pere", Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Barcelona.