Fons documental de l'Arxiu Municipal de Rupit i Pruit
Rupit i Pruit

Plaça Major, 6 - Rupit
    A la planta superior de l'ajuntament de Rupit i Pruit

Administratiu
    Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

L'Arxiu Municipal de Rupit i Pruit integra el fons documental generat pel propi consistori en el desenvolupament de les seves funcions. En total ocupa 3701 unitats d'instal·lació, que es tradueixen en 70,27 metres lineals. Presenta un abast cronològic que va des l’any 1900 fins a l'actualitat. La documentació està dipositada a l’edifici de l’ajuntament, a la planta superior. Aquesta informació es troba instal·lada en una sala equipada amb prestatgeries metàl·liques, inventariada i guardada en arxius definitius. El fons està classificat en les seccions següents, amb les dates inicials: Administració General (1957), Hisenda (1974), Proveïments (1979), Serveis socials (1978), Sanitat (1952), Obres i Urbanisme (1970), Seguretat pública (1978), Serveis Militars (1977), Població (1975), Eleccions (1978), Ensenyament (1978), Cultura (1971), Serveis Agropecuaris i Medi Ambient (1977) i Col·leccions factícies (1900).

Alhora, l'arxiu també integra el fons documental de l’antic ajuntament de Rupit, abans de la seva unificació amb el terme de Pruit l’any 1977. Aquest fons consta de les següents seccions: Administració General (1860), Hisenda (1894), Proveïments (1943), Serveis socials (1940), Sanitat (1932), Obres i Urbanisme (1930), Seguretat pública (1845), Serveis Militars (1897), Població (1930), Eleccions (1946), Ensenyament (1936), Cultura (1946) i Serveis Agropecuaris i Medi Ambient (1962).

Així mateix, també integra el fons documental de l’antic ajuntament de Pruit, abans de la seva unificació amb Rupit. Consta de les següents seccions: Administració General (1890), Hisenda (1835), Proveïments (1939), Serveis socials (1970), Sanitat (1929), Obres i Urbanisme (1911), Seguretat pública (1935), Serveis Militars (1880), Població (1898), Eleccions (1900), Ensenyament (1890) i Serveis Agropecuaris i Medi Ambient (1911).

L’arxiu també integra el fons del jutjat de pau de Rupit i Pruit (1976), i els de Rupit i Pruit abans de la seva unificació. Pel que fa als fons privats, destaca el fons documental de la Delegació Local de FET i de les JONS de Pruit (1968-1974), el de Rupit (1957-1974), el de l’escola de Pruit (1907-1973), el de l’escola de Rupit (1936-1972), el de la Germandat Sindical de Pruit (1953-1961) i el del CEIP l’Agullola (1977-2006).

El municipi de Rupit i Pruit es va crear l’any 1977 mitjançant l'agregació del municipi de Rupit (anomenat, fins l’any 1959, Sant Joan de Fábregas) i el municipi de Pruit. Ambdós havien format històricament el terme jurisdiccional de Rupit.

Entre els mesos de maig de l’any 2006 i gener del 2007, l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona va portar a terme una intervenció destinada a l’organització i classificació del patrimoni documental local. Des de l’any 2007, aquest arxiu forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona, aprovant el seu Reglament del Servei d’Arxiu l’any 2010.