Fons documental de l'Arxiu de la Corona d'Aragó
La Torre de Claramunt

c/Almogàvers 77 08010 Barcelona

XVI-XIX
    Llei 9/1993 del patrimoni cultural català
    Ministerio de Cultura. Gobierno de España
    Raquel Valdenebro Manrique

A l'Arxiu de la Corona d'Aragó es troben dipositats els següents fons relacionats amb el municipi de la Torre de Claramunt: 1. Fons de la Reial Audiència Causa de Juan Tort ( o Tord) maestro de gramática de la villa de Santa Maria de Sallent, obispado de Vic, contra los tutores y curadores de la pupila Raimunda Tort y Tort, Ramon Guarro, labrador de la Torre de Claramunt, i otros. ACA,REAL AUDIENCIA,Pleitos civiles,26182. (1729) Causa de Antonio Foxá, regidor perpetuo de Barcelona, contra otros terratenientes de Cabrera, de Vallbona d'Anoia y otros terratenientes de Vilanova d'Espoia, y Francisco Roig, de la Torre de Claramunt. ACA,REAL AUDIENCIA,Pleitos civiles,16277. (1776) Causa de don Félix Bas, ciudadano honrado de Barcelona y doña Magdalena Bas y Balaguer, cónyuges, contra María Pasqual viuda y Joseph Pasqual, madre e hijo de la Torre de Claramunt. ACA,REAL AUDIENCIA,Pleitos civiles,27727 (1679) Causa de Gerónimo Tort, pelaire de la villa de Capellades, y Josepa Tort y Gassó, antes Gassó, consortes, contra los tutores y curadores de los pupilos, hijos y herederos de Jacinto Tort, molinero de batanes del término de la Torre de Claramunt. ACA,REAL AUDIENCIA,Pleitos civiles,17290. (1754) Causa de Juan Pasqual y Carulla, labrador de Esplugues (Carme), contra Miguel y Francisca Alegre y Totosau, consortes de La Torre de Claramunt. ACA,REAL AUDIENCIA,Pleitos civiles,13971. (1770/1772) Causa de los turores del pupilo Josep Pascual, de La Torre de Claramunt, contra Josep Mitjans. ACA,REAL AUDIENCIA,Pleitos civiles,14917. (1730/1742) Causa de Pere Solà, agricultor de la Roca, del término de la Guàrdia, contra Jaume Miquel Mora, agricultor de la villa de Capellades, principal, y Quintí Tort, del lugar de Sant Pere de Carrera, del término de Mediona y Jaume Serinyà, del lugar de la Torre de Claramunt, fiadores. ACA,REAL AUDIENCIA,Pleitos civiles,30301. (1631) Causa de Raimundo Font, agricultor de la Torre de Claramunt, diócesis de Barcelona y otros, contra Jacint Font, agricultor de Sant Llorenç de Hortons, parroquia de Gelida. ACA,REAL AUDIENCIA,Pleitos civiles,20295. (1712-1718) Causa de Pau Rovira, labrador del término de la Pobla de Claramunt, contra Vicenç Almirall y Mercader, fabricante de papel blanco, del mismo lugar. ACA,REAL AUDIENCIA,Pleitos civiles,2292. (1794) 2. Fons de la Delegació provincial d'Hisenda Amillarament (7 volums) ACA,HACIENDA,Volúmenes,TER-P,1893, 1894, 1896, 1895, 1897, (anys 1858-1918) i Volúmenes ACA,HACIENDA,Volúmenes,INV. 1, nº,12015 3. Fons Real Patrimoni de Catalunya Autos sobre establecimiento de fraguas y otros ingenios de agua sobre la riera de Carme, solicitado por Francisco Martí Romaní, vecino de la Torre de Claramunt ACA,REAL PATRIMONIO,BGRP, Procesos, 1720, nº 2, K (1720) Los regidores de la Torre de Claramunt. ACA,REAL PATRIMONIO,BGRP, Procesos,1759,nº 6, M. (1759) Autos del fiscal contra Don Juan de Claramunt sobre la torre y cuadra de Claramunt. ACA,REAL PATRIMONIO,BGC, Procesos, 1592, nº 1, Ac. (1592) 4. Fons notarials d'Igualada i districte Igualada. Baró, Agustí. SERIE: Capbreus. [Torre de Claramunt, La]. ACA,NOTARIALES,Igualada,788(4). (1644) Igualada. Baró, Agustí. SERIE: Capbreus. [Torre de Claramunt, La] ACA,NOTARIALES,Igualada,788(3). (1644) Igualada. Costa, Bartomeu. SERIE: Capbreus. [Torre de Claramunt, La] ACA,NOTARIALES,IGUALADA,788(1) (1704-1709) Igualada. Costa, Bartomeu. SERIE: Capbreus. [Torre de Claramunt, La] ACA,NOTARIALES,IGUALADA,788(2) (1704-1710) Igualada. Franquesa, Martí Joan. SERIE: Capbreus. [Torre de Claramunt, La]. ACA,NOTARIALES,Igualada,193 (1549-1553)

(Cont.) descripció: 5. Fons Tribunal de Comerç de Catalunya Causa de ALMIRALL, Vicente, fabricante de papel, pelaire y batanero, vecino de la Torre de Claramunt, contra BARQUETS, José, mayor, vecino de Sant Martí Sesgaioles. ACA,REAL AUDIENCIA,TRIBUNAL DE COMERCIO,C-,1425. (1781) Causa de CAMPMANY, Francisco, negociante de Alcover, contra VILASECA, Narciso, de la Torre de Claramunt. ACA,REAL AUDIENCIA,TRIBUNAL DE COMERCIO,C-,12241. (1749) Causa de MITJANS, José, labrador de Olesa de Bonesvalls, contra PASCUAL, Francisco, labrador del manso Vidal y Torre de Claramunt, obispado de Barcelona. ACA,REAL AUDIENCIA,TRIBUNAL DE COMERCIO,C-,10335. (1728) 6.Fons Volums Capbreus de la pabordia del Penedès del monasterio de Sant Cugat del Vallès. Capbreus de las rentas de la pabordía del Penedès del monasterio de Sant Cugat del Vallès en Masquefa, la Torre de Claramunt, Esparreguera. Confesiones de 1572, 1649, 1736 y 1800 7. Fons del Consell Superior d'Aragó Memorial que los paeres de Lérida presentan a Su Majestad acerca de los estragos cometidos por los ladrones que infestan Cataluña, singularmente aquella región y cuya sede principal es el lugar montañoso de Argesol, señorío de Juan Cadell, la Morana, señorío de Jerónimo Cortit, Cubells en las casas de Francisco Rafael Avero; en Urgel Puiggrat señorío de Juan Monsuar, Torre Ferrera de Nicolás Melgar, y otros de Lérida ACA,CONSEJO DE ARAGÓN,Legajo 0265,nº 026 (1589)

La procedència dels fons documentals conservats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó és molt variada i prové de diferets sèries d'Hisenda, com el Fons de la Delegació d'Hisenda. També és important el fons de la Reial Audiència que conté diverses causes judicials. Destaquen els fons de caràcter notarial, així com els volums que inclouen capbreus de rendes del monestir de Sant Cugat en el terme.