Fons documental de la Cobla Orquestra Lluïsos de Taradell
Taradell

Biblioteca Antoni Pladevall i Font. Carretera de Balenyà, 101. 08552 Taradell

Ajuntament de Taradell. C. de la Vila, 45. 08552 Taradell
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La Cobla Lluïsos té un fons documental format per més de 5000 sardanes i partitures que ha aplegat al llarg de la seva existència. L'arxiu es troba microfilmat. Els documents més antics són del 1895.

L'origen de l'orquestra el trobem en l'associació religiosa dels "Lluïsos", que l'any 1876, junt amb les "Filomenes" van començar a cantar amb el nom de "Capella de música". El grup estava dirigit per Mn. Isidre Reig i actuava en les festes parroquials de Taradell i dels pobles veïns. La introducció de diversos instruments d'orquestra l'any 1924, sota la direcció de Joan Autonell i Casassas, els va permetre començar a interpretar sardanes. L'any 1976 van celebrar el centenari amb diferents actes i l'any 1986 van ser reconeguts per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi. Molts pobles de Catalunya tenen un fort lligam amb la formació, sol·licitant cada any la seva presència en les festes principals. Enguany han celebreat els 140 anys d'història dels Lluïsos amb diversos actes i l'edició d'un llibre CD.

CASTRO, J.C. (2006). L'orgue de l'església parroquial de Sant Genís de Taradell. Barcelona: Griselda Bonet Girabet.