Fons d'imatges de l'arxiu del Club Bàsquet Olesa
Olesa de Montserrat

Fons d'imatges
    XX-XXI
    Local tancat
    Club de Bàsquet Olesa. Pavelló de bàsquet. Carrer Priorat, s/n
    Jordi Piñero Subirana

Arxiu fotogràfic del Club de Bàsquet Olesa, que compta aproximadament amb un mil·ler d'imatges, distribuïdes en cinc caixes, que van des de la dècada de 1930 fins a l'actualitat. Les fotografies són en paper i també hi ha negatius. L'any 1984, amb motiu d'una exposició, Joan Dalmases va començar a aplegar una col·lecció de fotografies tot endreçant les que es conservaven al club però també incorporant-hi còpies de material aportat per ex-jugadors i particulars. Més recentment, Antoni Solà ha continuat aquesta tasca i està realitzant la classificació i documentació de les imatges.

Els primers contactes d'Olesa amb el bàsquet es remunten a l'any 1929, al Casal Catequístic, en un camp de terra i pals de fusta. L'any 1933 mossèn Canuda va fomentar la pràctica d'aquest esport i va organitzar un partit contra l'Esparreguera per la Festa Major. Després d'una iniciativa efímera protagonitzada pel "Frente de Juventudes" després de la Guerra Civil, l'any 1943 es va crear el Club de Bàsquet Olesa, que a partir d'aleshores ha tingut una activitat continuada i molt destacada en el panorama basquetbolístic català, només amb un període de crisi entre els anys 1962-1966 en què es va deixar de prendre part en les competicions oficials. Després d'aquest període el club en va sortir reforçat amb un primer patrocinador: Olesa-Nerva. A partir d'aquest moment el club comptarà també amb equips femenins, que l'any 1967 comencen a disputar competicions oficials. La col·lecció de fotografies va començar a aplegar-se l'any 1984, amb motiu d'una exposició que va tenir lloc en el moment en què es construïa el nou pavelló. En els anys anteriors el club havia passat per diferents pistes, entre d'altres la que hi havia al costat de l'actual Biblioteca.

MAMPEL, Blanca i altres (1994). Olesa i el bàsquet. Una història de 60 anys. C.B. Olesa. MARTÍNEZ NOGAREDA, E (2000). L'Abans. Olesa de Montserrat. Recull gràfic. 1875-1965. Ed. Efadós, p. 223-231