Festa de Sant Antoni Abat
Olesa de Montserrat

Carrers del nucli antic

Festa recuperada però que fa uns anys es va deixar de fer.
    Jordi Piñero Subirana

El dia 17 de gener és la diada de Sant Antoni Abat i, com en la majoria de pobles catalans, era costum fer la benedicció del bestiar i les cavalleries. Seguidament s'iniciava la vistosa cavalcada dels Tres Tombs, que recorria els carrers del poble acompanyada de música, amb els cavalls guarnits amb flors i cascavells i els carruatges engalanats. Tot i que actualment les cavalleries ja no són habituals, fins fa poc la festa es continuava celebrant i mantenia la seva brillantor gràcies a la col·laboració d'altres associacions de Sant Antoni Abat de les rodalies, que de manera rotativa durant els mesos de gener participaven en la festa de tots els pobles veïns.

Antigament la festa de sant Antoni, coneguda com la festa dels carreters, havia tingut molta predicació a Olesa. La vigília de la diada el banderer treia la bandera al balcó. L'endemà el corteig sortia de casa del banderer i es dirigia a l'església. Després de l'ofici s'anava al pati de cal Janot, on les cavalleries eren engalanades. Seguidament, amb la creu processional es feia la cerimònia de la benedicció. Més tard s'iniciava el recorregut tradicional dels Tres Tombs. La festa finalitzava amb el tradicional sorteig d'un porc, cursa de cavalls, un gran àpat i ball de tarda.

MARTÍNEZ NOGAREDA, E (2000). L'Abans. Olesa de Montserrat. Recull gràfic. 1875-1965. Ed. Efadós p. 427-437
    SAUMELL OLIVERAS, Joan i altres (1981) Olesa aimada Unió Excursionista de Catalunya (Olesa), p. 141-146, 163-164