Fons de fotografies de la Fia-faia a l'Arxiu Comarcal del Berguedà
Sant Julià de Cerdanyola

Fons d'imatges
    XX-XXI
    Generalitat de Catalunya
    María del Agua Cortés Elía. OPC

Durant la Fia-faia, tan a Bagà com a Sant Julià de Cerdanyola, es fa un concurs de fotografia des de l'any 2004. Organitzat per l'Arxiu Comarcal del Berguedà en col·laboració amb els ajuntaments de Bagà i Sant Julià de cerdanyola. A l'Arxiu Comarcal del Berguedà es conserven les imatges premiades, a l'inici tres cada any i actualment dues, ja que han canviat les bases i els promotors del concurs. El 2019 es va fer la XVII edició del concurs. El fons està format per les imatges guanyadores del concurs que són més aviat artístiques, i que ajuden a crear un fons d'imatges relacionat amb la festa. Es conserven aproximadament 17 imatges guanyadores del primer premi, una per cada any, i algunes altres corresponents als segons premis, així com imatges altres soltes sense relació amb el concurs.

L'arxiu comarcal del Berguedà es va inaugurar el 2001 i forma part de la xarxa d'arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya. El seu origen va ser l'Arxiu Històric de la ciutat de Berga. El primer inventari conegut data de 1725. L'arxiu va patir la violència política dels segles XVIII i XIX de la guerra Gran i de les guerres carlines, el guerriller absolutista Tomàs Costa "Misses" va cremar part de l'arxiu durant el Trienni Liberal el 1822. El 1893 el funcionari Josep Santandreu i Julio va fer un inventari, tasca que va continuar el seu fill Josep Santandreu i Escobet, autor del primer inventari cronològic. Durant la Guerra Civil l'arxiu de Berga va rebre protecció de la Secció d'Arxius del Servei de Patrimoni i Artístic de la Generalitat a càrrec del senyor Agustín Duran i Sampere. Al 1939 el funcionari Ramon i Casafont va ordenar el fons i al 1955 Lluís Pont i Tubau va confeccionar un índex alfabètic, ajudat per Santiago Santandreu. El 1983 es va inaugurar la nova ubicació a "Casa Massana", on es va fer un registre complet de tot el material traslladat i constava de 197 metres lineals de documentació. L'any 2001 es va traslladar a la seu actual del Pavelló de Suècia, ja amb la categoria d'Arxiu Comarcal, on reuneix tots els requisits necessaris per a la seva consulta, conservació i preservació. Conserva documentació de tota la comarca.