Fons cartogràfic referent a Veciana de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Veciana

Parc de Montjuic (08038 - Barcelona)

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
    Jordi Montlló Bolart

Fons cartogràfic relacionat amb el municipi de Veciana digitalitzat i disponible a la Cartoteca Digital de l'Institut Geogràfic i Geològic de Catalunya. Els mapes més antics localitzats són el mapa planimètric i el topogràfic aixecats l'any 1914 per l' Instituto Geográfico y Estadístico (Espanya). La còpia disponible està feta pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya. Es tracta de dues còpies manuscrites d'una de les minutes de més de quatre-cents municipis de Catalunya a escala 1:25 000 corresponents a l'aixecament del Mapa de España 1: 50.000. Les còpies a mà les va encarregar entre 1914 i 1936 el Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya, per a utilitzar-les com a base del Mapa Geogràfic de Catalunya a 1:100 000. Localitzables amb la referència, RM.129216 i RM.129217.
    L'ICGC també disposa en línia una col·lecció de mapes de l'any 1967 pertanyents al Servei de Cartografia i Fotogrametria de la Diputació de Barcelona (Sèrie Mapa topogràfic de la província de Barcelona), realitzats en còpia ozàlida en blanc i negre, amb toponímia. Mesuren cadascun d'ells, 60 x 85 cm, a escala 1:10.000. Les referències amb la qual es poden localitzar són les següents: RM.116567; RM. 116568; RM.116575; RM.116.576. Del mateix fons, hi ha una sèrie de fulls delineats en paper polièster, sense toponímia que mesuren cadascun d'ells 50 x 70 cm, a escala 1.5.000. Les referències amb la qual es poden localitzar són les següents: RM.97159; RM97160; RM97173; RM97174; RM.97191; RM.97193; RM.97216; RM.97217;RM.98935;
    Posteriorment, l'any 1983, l'ICC, va realitzar els ortofotomapa d'aquesta zona. Es traca de fulls impresos en blanc i negre. Els fulls d'aquesta sèrie corresponen a la divisió 12 x 8 de la malla de distribució del Mapa topográfico nacional de España 1:50 000. Es poden localitzar amb les següents referències: Institut Cartogràfic de Catalunya. Veciana. Anoia. Sèrie 390-12-1; 390-12-2; 391-1-1; 361-12-8; 362-2-8.

De l'any 1999 existeix una sèrie classificada amb el nom, Mapa topogràfic de Catalunya 1:10 000 [1a ed., versió 1.0]. Tenen unes dimensions 47 x 69 cm sobre fulls de 61 x 92 cm o menys. Pertanyen al grup de Projecció Universal Transversa Mercator (UTM), fus 31, sobre el·lipsoide internacional i datum europeu. - Equidistància de les corbes de nivell: 5 m Els fulls d'aquesta sèrie corresponen a la divisió 4 x 4 de la malla de distribució del Mapa topográfico nacional de España 1:50 000. Cada full inclou 2 finestres (Mapa índex de la sèrie; Mapa guia). Es poden localitzar amb les següents referències: Institut Cartogràfic de Catalunya. Veciana. Anoia. Sèrie 137-056; 136-057; 136-056; 137-057.

També s'ha localitzat provinent del fons Cuyàs una fotografia de Santa Maria del Camí, disponible des de l'any 2009, que es pot localitzar amb la referència RF.13284.

L'ICGC és adscrit al Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat.
    Des de la seva creació l'any 1982, i reprenent la tasca iniciada pels serveis geogràfics de la Mancomunitat i de la Generalitat a l'època de la República, l'ICGC ha esmerçat els seus esforços en situar en uns nivells d'innovació i modernitat els estudis i la producció cartogràfica fets a Catalunya. Corresponen a l'ICGC, en l'exercici de les competències de la Generalitat sobre geodèsia i cartografia, les següents funcions: establir, gestionar, conservar i millorar la infraestructura física i els sistemes tecnològics necessaris per a construir i gestionar el Servei de Posicionament Geodèsic Integrat de Catalunya i el manteniment de les bases de dades topogràfiques que hi donen suport.