Cal Pallerols
Veciana

Veïnat de Sant Pere del Vim

XVI-XX
    Regular
    La casa es conserva be, però el molí no conserva cap element identificatiu si no és accedint a les voltes que hi ha sota la façana principal a través d'un registre.
    Si (6119 IPA) i (40785 IPA)
    08298A001000690000IF
    Jordi Montlló Bolart

Cal Pallerols és una finca situada a migdia del nucli de Sant Pere del Vim, a tocar amb el terme municipal de Rubió. L'origen era un antic molí del que fins fa uns anys encara es conservava una immensa bassa, a la façana septentrional de l'actual masia. Les parets d'aquesta bassa, s'aixecaven gairebé uns tres metres i arribaven a l'alçada del primer pis de la casa, segons testimoni de l'actual propietari. Aquest decidí arranar la bassa per adequar l'espai a les noves necessitats de la granja. En els darrers anys, quan la bassa va quedar en desús es va utilitzar com a hort per a les necessitats de la casa. De la resta del molí, que estava en la part soterrada de la masia, es conserva la sala de moldre d'arc apuntat i una de les moles, on hi havia tres voltes, dues de les quals es van haver de reomplir per apuntalar les parets que havien fet moviment, posant en perill l'estabilitat del conjunt de l'edifici.
    La construcció primitiva conservada permet veure una planta rectangular, de planta baixa i pis, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a l'antiga façana principal, que estava orientada a llevant. Un afegit adossat a la façana de ponent s'ha convertit en l'actual entrada principal. De l'original destaca la porta d'accés amb portal rodó adovellat i una finestra a la planta baixa amb una inscripció gairebé il·legible amb l'any 1607. Tota la finestra està emmarcada amb ampit, brancals i llinda de pedra carejada.
    Al primer pis hi ha un balcó descentrat respecte al portal adovellat.
    Al voltant de la masia hi ha coberts agrícoles i algun habitatge modern.

A l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic del departament de Cultura de la Generalitat, consta una fitxa pel Mas Pallerols i una altra pel molí, quan en realitat les dependències de l'antic molí estan sota la masia. És a dir en el mateix edifici.

PALAU i RAFECAS, Salvador (1991). Els molins fariners de la conca de l' Anoia; dins Miscel·lània penedesenca, vol. XV,Institut d'Estudis Penedesencs; pàgs. 591 a 619.