Fogonella Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Andreu de Gurb
  A 450 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera B-152a, punt quilomètric 71'550

  Coordenades:

  41.96125
  2.25367
  438153
  4645743
  08100-118
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  XIX
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00600019
  Jordi Compte

  Fogonella es troba situada en un pla ubicat a escassos metres a l'est de Quadres, al nord de la carretera C-25.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis fruit de diverses ampliacions. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra i parts de tàpia arrebossats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
  La façana principal, orientada al sud, conté a la part central un portal emmarcat amb pedra bisellada i la inscripció "1814 FOGONELLA" a la llinda i tres finestres al primer pis amb ampit de pedra. A la part dreta de la façana hi ha nombroses obertures reformades i una eixida al primer pis.
  La façana est té adossades diverses estructures a nivell de planta baixa, la major part de les quals bastides amb murs d'obra vista. Pròpiament a la façana i a nivell de primer pis hi ha una finestra emmarcada amb obra vista i una porta amb llinda de fusta amb escales exteriors d'accés.
  La façana nord té el mur de maçoneria de pedra sense arrebossar i conté a nivell de planta baixa dues finestres d'arc rebaixat emmarcades amb obra vista. Al primer pis hi ha quatre finestres emmarcades amb obra vista i a l'extrem esquerre de la façana hi ha dos portals d'arc rebaixat emmarcats amb obra vista, un dels quals tapiat.
  La façana oest conté un portal d'arc rebaixat i tres finestres.
  Al voltant de la masia hi ha algunes estructures, reformades modernament, i alguns arbres, entre els que destaca un plataner amb una alçada propera als 30 metres i un perímetre de tronc superior als 4 metres.