Fita del Puig
Castellbell i el Vilar

El Puig

Jordi Montlló i Laura Bosch

Bloc de pedra sorrenca en forma de pilastra de secció triangular clavada al terra. Per accedir-hi cal entrar pel punt quilomètric 1,300 de la carretera BV-1273, a ma dreta. Un cop passada la tanca de protecció de la carretera, baixant per marge en direcció a la torre elèctrica, la fita està palplantada a uns tres metres de distància. Des de la fita, en direcció sud-oest es pot veure l'imponent mas
    La seva funció ha estat la de delimitar la finca o propietat del mas Puig al llarg dels segles. Als tres costats es poden veure les marques deixades per la talla de la pedra, però només una de les cares, està gravada. Consta d'un escut delimitat per les quatre barres. Al capdamunt una corona formada per tres puntes al centre i dues banyes als extrems. Entremig coincidint amb les quatre barres, quatre perles. Per sobre, hi ha tres fulles a mena de trèvol de cinc pètals cadascuna. La central és més gran que les laterals (fortament erosionades).

A tocar del trull que el Puig té a l'entrada de la propietat, hi ha una segona fita de les mateixes característiques, més erosionada.

Els termenats més antics són sovint representats per marques o gravats fets a la roca. També podem trobar els termes o fites enteses com a senyals de pedra que originàriament tenien una forma lleugerament regular i allargada, que indicarien la direcció del termenat o límits d'una propietat, com el cas del mas Puig.