Cisterna de les Casetes
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Casetes del Puig
  218

  Coordenades:

  41.6348
  1.86415
  405395
  4609853
  Número de fitxa
  08053 - 207
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Al voltant de les restes de la cisterna, hi ha un amuntegament de maó i pedra procedents de l'enderroc.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08052A013000200000OM
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Cisterna de recollida d'aigües d'escorrentia, d'origen pluvial. És de planta rectangular (1'50 x 1'10), amb una profunditat de 0'70 m. Aprofita el desnivell d'un marge, a mà dreta, gairebé a tocar del camí que mena a les Casetes del Puig, en un antic oliverar. Per sobre mateix hi ha un rocs de conglomerats.
  Està construït amb maó pla, disposat en fileres i amb l'interior arrebossat. Per sobre, el maó s'havia reforçat amb vàries capes de pedra ben retallada per damunt de la qual naixia la volta de tancament de la cisterna.

  L'oïdi és causat per moltes espècies diferents de fongs de l'ordre Erysiphales. És una de les malalties més fàcils de detectar, ja que fa taques blanques a les fulles i les tiges i aquestes acaben per ser recobertes pel fong. Les fulles de sota són les més afectades però l'oïdi pot aparèixer en qualsevol part de la planta. Quan la malaltia progressa les taques es fan més grosses i denses i es forma un gran nombre d'espores asexuals que estenen l'oïdi per tota la planta. Aquesta plaga aparegué a Europa a mitjans del segle XIX provinent d'Amèrica.
  Aquestes estructures estan estretament lligades al territori i denoten un coneixement acurat i exhaustiu de l'entorn físic de la gent que les van construir. El seu emplaçament està pensat per a la captació d'aigües, ja sigui a partir del desviament mitjançant canals excavades a la roca.