Cisterna de les Casetes
Castellbell i el Vilar

Casetes del Puig

Dolent
    Al voltant de les restes de la cisterna, hi ha un amuntegament de maó i pedra procedents de l'enderroc.
    08052A013000200000OM
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Cisterna de recollida d'aigües d'escorrentia, d'origen pluvial. És de planta rectangular (1'50 x 1'10), amb una profunditat de 0'70 m. Aprofita el desnivell d'un marge, a mà dreta, gairebé a tocar del camí que mena a les Casetes del Puig, en un antic oliverar. Per sobre mateix hi ha un rocs de conglomerats.
    Està construït amb maó pla, disposat en fileres i amb l'interior arrebossat. Per sobre, el maó s'havia reforçat amb vàries capes de pedra ben retallada per damunt de la qual naixia la volta de tancament de la cisterna.

L'oïdi és causat per moltes espècies diferents de fongs de l'ordre Erysiphales. És una de les malalties més fàcils de detectar, ja que fa taques blanques a les fulles i les tiges i aquestes acaben per ser recobertes pel fong. Les fulles de sota són les més afectades però l'oïdi pot aparèixer en qualsevol part de la planta. Quan la malaltia progressa les taques es fan més grosses i denses i es forma un gran nombre d'espores asexuals que estenen l'oïdi per tota la planta. Aquesta plaga aparegué a Europa a mitjans del segle XIX provinent d'Amèrica.
    Aquestes estructures estan estretament lligades al territori i denoten un coneixement acurat i exhaustiu de l'entorn físic de la gent que les van construir. El seu emplaçament està pensat per a la captació d'aigües, ja sigui a partir del desviament mitjançant canals excavades a la roca.