Fita del Coll de Sant Llogari (Monistrol de Calders - Castellcir - Castellterçol)
Monistrol de Calders

  Moianès
  Situada al Coll de Sant Llogari, a l'extrem central de llevant del terme municipal.
  611

  Coordenades:

  41.76109
  2.05355
  421324
  4623684
  Número de fitxa
  08128 - 321
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Popular
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  té la superfície erosionada.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  diversos ajuntaments.
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Fita de delimitació dels termes municipals de Monistrol de Calders, Castellcir i Castellterçol; es tracta d'una peça monolítica encastada al terreny natural en el punt d'unió i contacte dels tres termes municipals. És un bloc de pedra treballat formant una peça allargada col·locada verticalment amb la part superior acabada més o menys en forma de punxa o triangular. En una de les cares, la que correspondria a Castellterçol, s'hi identifica una figura que sembla un castell, identificatiu del terme senyorial. Els altres elements o lletres de la resta de cares de la fita són menys visibles; semblaria que hi ha una M que podria correspondre a Moià, coincidint amb la cara orientada a Castellcir.

  Autor de la imatge: Gustau Erill Pinyot.

  El municipi de Monistrol de Calders es va conformar l'any 1934, concretament el 5 de juliol, com a resultat de la segregació del veí municipi de Calders. Les característiques de la fita fan pensar que podria ser una termena força antiga, potser del segle XVIII.

  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.