Fita de terme
Sant Adrià de Besòs

    Barcelonès
    Avinguda Alfons XIII, 611 (Badalona)
    8

    Coordenades:

    41.433226454449
    2.2168390400586
    434568
    4587147
    Número de fitxa
    08194 - 68
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Modern
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

    Fita de terme de pedra trobada a prop de Can Rigalt, amb el límit de Badalona. Porta la inscripció "M.B.", que podria referir-se a les inicials dels propietaris dels terrenys que delimitava. La masia Can Rigalt tenia sota la seva propietat molts terrenys de Sant Adrià i possiblement les inicials M.B. es refereixen a Miquel Barnola i Bassols o al seu títol Marquès de Blondel i de l'Estany, ja que la família Bassols va adquirir la propietat de la masia a principis del segle XX.

    Les fites de terme servien per delimitar un terme, una finca o per indicar un camí o una carretera. En aquest cas, marcava els límits municipals entre Badalona i Sant Adrià de Besòs. A l'Arxiu de la Corona d'Aragó existeix documentació, datada al segle XV, on processos judicials relacionats amb la delimitació de finques entre les dues localitats. La fita estava col·locada a la cantonada entre els carrers, Joan XXIII i d'Andreu Soler. Però un mapa de la ciutat de 1963 mostra com l'actual carrer Joan XXIII encara no existia i, per tant, segurament la fita delimitava amb l'actual carrer Bogatell i d'Andreu Soler. El primer començava on es troba Can Rigalt i acabava on l'actual plaça de la Vila. Pel ben mig del camí hi fluïa un rec, conegut com la Mina de Santa Coloma i de Sant Adrià o la Reguera de la Plana. Aquest rec sembla que arribava a desembocar al riu Besòs i sovint el seu pas es feia per mitjà d'uns pontets o passeres de pedres o taulons. Tots els casos indiquen que el carrer Bogatell, tant simbòlica com físicament, delimitava el terme de Sant Adrià de Besòs amb el de Badalona, emplaçament on segurament es trobaria la fita. Durant les obres d'obertura del carrer d'Andreu Soler la fita va quedar abandonada, amb la runa de les obres. El masover de can Rigalt la va recuperar i la va deixar al patí de la masia durant dècades. A inicis del 2000 la gestoria Torres va sol·licitar al masover una peça per exposar-la a l'aparador de l'oficina. Aquest els hi va cedir la fita, on resta a dia d'avui.

    ACA, REAL PATRIMONIO, BGC, Processos, 1488, nº1, H. BELLOSTES, J. i ARNAU, N. (2002): Catàleg de béns culturals d'interès local del municipi de Sant Adrià de Besòs. Viure Sant Adrià de Besòs. Butlletí d'informació municipal. Núm. 57, octubre 1986. https://pladebarcelona.wordpress.com/2014/11/27/bogatell-i-bugatell/ http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=boga&operEntrada=0