Festivitat de Sant Isidre
La Torre de Claramunt

La Torre Alta/Vilanova d'Espoia (08789 La Torre de Claramunt)

Raquel Valdenebro Manrique

Tradicionalment, a la Torre Alta la festivitat de Sant Isidre (15 de maig) era una festa que acostumava a guardar-se. La majoria dels homes de La Torre eren pagesos i per tant consideraven que era la seva festivitat. Era costum aquest dia menjar cargols. Les dones acostumaven a reunir-se per rentar els cargols a les dues fonts del poble: La font del Vidu (fitxa 207) i la Font del Gaià (fitxa 206). Desprès els cuinaven amb conill, botifarra i bitxo. A Vilanova d'Espoia la festivitat de Sant Isidre també es guardava per ser considerada com la festa dels pagesos. S'acostumava a fer una missa, seguida d'una petita processó per tot el poble. En ocasions podia ser amb orquestra. A la tarda s'acostumava a fer ball.

El culte a Sant Isidre com a patró de la pagesia s'anà estenent pels països catalans en època moderna i quedà consolidat entorn al segle XVIII. Aquest costum és recordat per les persones grans del nucli de La Torre Alta i es va mantenir com a tradició fins a la dècada del 1970-1980. A Vilanova d'Espoia també és recordat fins a aquestes dates.

RIBA GABARRÓ, J. (1988) "La Torre de Claramunt" a Història de l'Anòia. Vol I. Ed. Parcir. Manresa. pàg 297-319.