Festa medieval Vilamagore
Sant Pere de Vilamajor

XX-XXI
    Virgínia Cepero González

La festa Vilamagore es celebra, anualment, el primer cap de setmana de juliol, a la zona dels camps de la Rectoria i del nucli antic de Sant Pere de Vilamajor.
    Es tracta d'una festa ambientada en època medieval, on s'organitzen actuacions i espectacles de cavalls, música, dansa, lluites d'espases, entre d'altres, així com un petit mercat de productes artesans.
    És una de les festes populars més consolidades de la comarca, amb la participació de centenars de voluntaris.
    La festa va néixer l'any 1993 al voltant de l'obra teatral "Presència històrica e Feyts de Vila Magore", escrita per Francesc Bardera i Massó, dirigida per Alfred Lucchetti i Farré, i representada per actors amateurs del poble. Aquesta obra de teatre es va dur a terme fins a l'any 2000.
    Posteriorment, la festa es va convertir en un mercat medieval amb un espectacle de cavalls i un seguit d'actuacions realitzades majoritàriament pels voluntaris: espases, danses, malabars, petites accions teatrals, etc.
    Des de l'any 2014, els espectacles giren entorn de la novel·la "Confidències d'una reina" de Teresa Sagrera, ambientada a Sant Pere de Vilamajor al segle XII, quan el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la seva esposa la reina Peronella feien estades al palau comtal. L'adaptació teatralitzada de la novel·la és obra de Jaume Baucis i de la mateixa autora.

Element inclòs a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny.

La festa medieval Vilamagore va néixer l'any 1993, amb la representació de l'obra teatral "Presència històrica e Feyts de Vila Magore", escrita per Francesc Bardera i Massó, dirigida per Alfred Lucchetti i Farré. Aquesta obra de teatre, representada per actors amateurs del poble, es va dur a terme fins a l'any 2000.
    Des de llavors, cada any durant la festa, es feia un petit mercat d'artesans i oficis i actuacions de música, dansa, lluita i cavalls.
    L'any 2013 un grup de voluntaris, juntament amb els regidors de cultura i participació ciutadana, van crear la Comissió Organitzadora de Vilamagore, amb l'objectiu de reconvertir la festa Vilamagore en una eina divulgativa per a donar a conèixer la rica història de Sant Pere, concretament l'estada dels comte de Barcelona, en Ramon Berenguer IV i Peronella, amb l'adaptació teatral de la novel·la de Teresa Sagrera "Confidències d'una reina", com a fil conductor.

EL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DEL MONTSENY. Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona: http://parcs.diba.cat/web/el-patrimoni-cultural-immaterial-del-montseny…