Festa Major d'Olivella
Olivella

Olivella

Josep Anton Pérez Arriaga

La Festa major d'Olivella es celebra entorn al dia 29 de juliol en honor dels seus patrons Sant Pere i Sant Fèlix. Els balls propis del poble participen en una cercavila. Són els gegants, que tenen nom propi, el Perot i la Xurra són noms de cases antigues d'Olivella. El Drac d'Olivella imita al de Sitges; colla de timbalers i colla de diables, i bastoners. La Festa Major consta de pregó, tronada i cercavila i lectura dels versos dels diables d'Olivella. La resta del programa són actes habituals a les festes majors populars de Catalunya: ofici de festa major, ballada de sardanes, havaneres o tir el plat. La festa Major està organitzada per l'Ajuntament d'Olivella, una comissió de festes i les associacions de veïns i veïnes de totes les urbanitzacions.

Els elements de la Festa Major d'Olivella són creats al segle XX. La despoblació d'Olivella va fer que es perdés la tradició de fer-ne. Els últims 50 anys s'ha donat un procés de creació popular dels Gegants o la creació d'elements com els diables i el ball de bastoners.