Festa Major d'Hivern de Sant Martí
Carme

  Anoia
  C/ Sant Martí, 47
  Emplaçament
  Nucli urbà, a l'església parroquial.

  Coordenades:

  41.53122
  1.62107
  384965
  4598648
  Número de fitxa
  08048 - 67
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1814
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  Carme celebra la seva Festa Major d'Hivern en honor al seu patró, Sant Martí. A Carme, malgrat avui en dia la festa grossa es celebra, des de l'any 1814, a l'entorn de la Mare de Déu de Carme, es continua honorant Sant Martí, al seu patró principal, mitjançant la celebració de la Festa Major d'Hivern, als voltants de l'onze de novembre. La festa consisteix en una Missa solemne i una sèrie d'actes festius. Durant les celebracions dels últims anys, les activitats més típiques han estat: les misses en honor al patró Sant Martí amb cants dels Amics de la parròquia de Carme, les exposicions de manualitats els sopars i balls populars, concerts diversos, teatre, pedalades populars a benefici de maratons solidàries televisives, bicicletades infantils, festivals per a la mainada, i ballades de bastons.

  L'advocació a Sant Martí per a l'església parroquial de Carme apareix citada a la documentació explícitament des de l'any 1205, quan Ramon de Guàrdia en el seu testament deixa deu sous a "Sancto Martino de Kazma".
  Fins l'any 1813 la Festa Major de Carme se celebrava per la festivitat de Sant Martí (11 de novembre), però el 20 de novembre de 1813, una assamblea popular sota la presidència del batlle Joan Solà i del rector Joan Pomés, va acordar per unanimitat canviar la celebració de la Festa Major al dia de la Mare de Dèu del Carme, ja que s'atribuia a la intercessió de la Verge el fet miraculós però real de que la vila de Carme no patís cap saqueig ni cap episodi violent durant la Guerra del Francés.
  Sant Martí és un sant molt venerat en tot el món i té sota el seu patronatge múltiples parròquies d'Europa. La llegenda més famosa entorn de la seva vida succeiria a l'hivern de 337, quan estant Martí a Amiens troba a prop de la porta de la ciutat un captaire tremolant de fred, a qui dóna la meitat de la seva capa, doncs l'altra meitat pertany a l'exèrcit romà que serveix. A la nit següent, Crist, que era el captaire al qual li havia regalat la meitat de la seva capa se li apareix per a agrair-li el seu gest. Martí decideix llavors deixar l'exèrcit romà i convertir-se a la fe catòlica, la qual cosa no pot fer fins a passat un temps, al negar-li la seva llicència l'emperador.

  RIBA GABARRÓ, Josep (2000b): "Fa 186 anys de la Festa del 16 de juliol (1814-2000)", Les Fonts de Carme, 3, Associació El Forat dels Graus, p. 29.