Festa Major d'Hivern de la Torre de Claramunt
La Torre de Claramunt

La Torre Alta (08789 La Torre de Claramunt)
    Nucli antic de La Torre de Claramunt

XVI-XXI
    Raquel Valdenebro Manrique

Aquesta festivitat té lloc per Sant Joan Evangelista, el dia 27 de desembre. Tradicionalment era una festivitat de caire lúdic i religiós, amb la celebració d'una missa solemne a l'església parroquial de Sant Joan Baptista i a la tarda amb celebració de ball públic. El ball de la tarda acostumava a celebrar-se en un local ubicat al carrer de La Torre Nova, conegut popularment com "El centre", que va ser ensorrat a la dècada del 1980. Actualment la festa major d'hivern es continua celebrant però amb molt poca afluència degut a la seva situació al calendari desprès de la festivitat de Nadal i de Sant Esteve. Els actes locals queden reduïts a una missa solemne al matí.

Aquesta festivitat era similar a la Festa Major d'Estiu, però a diferència de l'anterior, només durava un dia. L'antiguitat de la festa pot remuntar-se als segles XVI-XVII, moment de consolidació de les festes majors.