Festa Major d'hivern
Premià de Mar

Premià de Mar

XXI
    Ajuntament de Premià de Mar (plaça de l'Ajuntament, 1; Premià de Mar)
    Jordi Montlló Bolart

La Festa major d'Hivern de Premià de Mar és una festa restaurada molt recentment, però amb cert pòsit històric. Coincideix en dates amb el Carnaval i concentraria els actes del dijous gras fins al diumenge de carnaval. Quedaria el dimecres de cendra com a acte posterior. Els Penja-culpes és un acte nou, pensat per aquesta festa que tracta de despertar els esperits de les antigues fàbriques de Premià fent un cercavila amb molt de soroll. Es fa el divendres a la nit. Al dia següent (dissabte a les 19 h.) es fa una cercavila fins a la Foneria o Pl. dels Països catalans, o els Penja-culpes llegeixen versots satírics del món local o social en general. En acabat es reparteix un got de caldo. Els Penja-culpes són els esperits de les antigues fàbriques de Premià de Mar i s'ajunten per criticar a tort i a dret el poble, deixant a tothom retratat, sabent tot el què ha passat i deixat de passar durant l'any a la vila, gràcies a la seva condició d'esperits observadors. Són uns personatges fantàstics, però alhora molt lligats a la vida premianenca que ens recorden què havia estat Premià (de forma explícita en els seus versots, i indirectament gràcies als seus noms, reconeixibles en el teixit urbà i la història de Premià). També ens fan veure com és ara el poble i com podria arribar a ser. Ells es desperten per carnaval cadascun des de la seva fàbrica (o l'espai on antigament estava ubicada), corren pel poble i acompanyats d'una música pròpia, reciten uns versots crítics.

Aquesta festa havia existit abans del franquisme, i a l'any 1981 es va re instaurar en un ple de l'Ajuntament, tot i que no s'havia activat mai, fins l'any 2006. La festa es feia en dates de Carnaval. L'any 2006, es va crear una comissió anomenada Fem Gran La Petita, que va voler iniciar aquest projecte i començar a fer coses com a prova de foc. I així va ser com es va proposar el tema dels Penja-Culpes.