Festa Major de Santa Maria
Copons

  Anoia
  Nucli urbà de Copons, 08289
  Emplaçament
  En diversos emplaçaments del nucli urbà
  427m

  Coordenades:

  41.63652
  1.51869
  376624
  4610480
  Número de fitxa
  08071-172
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XX
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  La Festa Major d'Estiu de Copons es celebra el dia 15 d'agost per la festivitat de Santa Maria Assumpta, patrona del municipi. Tot i que el programa anual es va adaptant al pas del temps, hi ha una sèrie d'actes que tenen més tradició i es van repetint en cada edició. Un d'aquests actes és la Missa Solemne de Festa Major, que es celebra el mateix dia 15, i en la que desde l'any 2013, es fa la benedicció i el repartiment d'aigua de Sant Magí. La tradicional ballada de sardanes, el cercavila amb els gegants, els capgrossos i el bestiari amenitzat pels grallers, el ball de tarda i nit amb el fanalet o el sopar popular també són alguns dels actes destacables de les celebracions. Actualment, el programa es complementa amb diversos actes culturals, lúdics i esportius, adreçats a tota la població i repartits entre els dies de festa (exposicions de fotografia i pintura, partits de futbol, motos, espectacles populars, representacions teatrals, actes infantils, actuació dels bastoners de Copons, etc). També cal destacar el concurs d'ornamentació de façanes, balcons i finestres, organitzat en les darreres edicions, i que contribueix a incrementar l'ambient festiu del nucli urbà.

  La Festa Major d'Estiu de Copons està organitzada per la Comissió de Festes, amb el suport de l'Ajuntament de Copons i la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Els programes i actes celebrats durant aquests dies de festa es poden consultar en els diversos números de la revista Camí Ral, des de l'any 1996.

  SERRANO VIVES, Miquel (2012). "Festa Major d'Estiu. La Festa Major és la màxima expressió de la comunitat". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 33, p. 13. http://www.copons.net/?page_id=2248