Festa Major de Santa Margarida i els Monjos
Santa Margarida i els Monjos

Els Monjos.

Tríade scp

La Festa Major dels Monjos es celebra el 18-21 de juliol en honor de Santa Margarida. A la Festa Major es donen cita alguns elements folklòrics de les festes populars de Catalunya. No obstant això, no es pot parlar d'elements amb un arrelament històric i tradicional, sinó que són grups folklòrics nascuts als últims anys, que recorden molt els balls tradicionals fortament arrelats a la capital del Penedès, Vilafranca. Ball de Panderetes grans i petites (des de 1981), Ball de Bastons grans i petits (des dels anys 80, i les noies s'hi incorporaren l'any 1995), Ball de Panderos (des de 1981), Ball de Cintes o Ball de Gitanes (des de 1981), Diables Spantus (des de 1980, grans i petits), Diables de la Ràpita (grans i petits des de 1981), Drac dels Monjos, Gegants dels Monjos (Raimon i Margarida des de 1957), Gegants de la Ràpita (Ahmed i Mariona des de 1987), Cap Grossos (des de 1994) i el Ball del Foix, exclusiu dels Monjos (presentat l'any 1996). Entre els anys 1979 i 1988 hi havia una colla de falconers i una altra de Majorets, actualment desaparegudes. La traca d'inici de festa a la Plaça de Pau Casals, el pregó, el castell de focs, el ball d'empalmada, les matinades i la cercavila, la cursa ciclista "Pere Pons", l'exhibició castellera, els concerts i balls, la Festa de la Gent Gran, les sàtires dels Diables, concursos (com el de pesca, la cursa popular que es celebra des de 1978, futbol, teatre, ballada de sardanes, exposicions, a més dels actes religiosos completen el programa de la festa.

ARASA I FERRER, JOSEP (1991) 'Santa Margarida i els Monjos. Gegants.' Quaderns de divulgació local nº3, Santa Margarida i els Monjos. Programes de la Festa Major dels Monjos (Arxiu Municipal) Revista "Nosaltres" nº2 (1981), nº4 (1981), nº34 (1988), nº60 (1995), nº63 (1996). Ajuntament de Sta. Margarida i els Monjos. TORRENTS, JOAN (1993) 'Una capella, un poble.' Vilafranca del Penedès. P.27