Festa Major de Sant Genís
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Vilassar de Dalt
  136

  Coordenades:

  41.51715
  2.35825
  446452
  4596367
  Número de fitxa
  08214 - 243
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Vilassar de Dalt celebra la seva Festa Major en honor als patrons de Vilassar; Sant Genís d'Arlés, notari i màrtir, i Sant Genís de Roma, comediant i màrtir, el 25 d'agost i el cap de setmana més proper.
  Tot i mantenir els elements formals, com el Pregó, i celebrar el tradicional Ofici Solemne, té un caràcter més lúdic que la dels Sants Màrtirs. Tot i així, manté aspectes que li donen un valor afegit, com exposicions o articles d'història en el catàleg. Durant molts anys, s'havien fet passejades culturals per conèixer llocs del municipi amb un interès històric o patrimonial.
  El gruix de les activitats està relacionat amb la festa i la música, balls, concerts, correfocs, festa infantil, ballada de sardanes o concurs per escollir l'hereu i la pubilla.
  La festa finalitza amb una sardinada popular, la cantada d'havaneres i el rom cremat. Cal destacar que des de fa uns anys no es fa castell de focs, per exprés desig de la Comissió de festes i poder destinar el cost en altres activitats.

  Vilassar de Dalt té dues festes majors igual d'importants les dues; una a la primavera, en honor als Sants Màrtirs, i l'altra a l'estiu, en honor dels seus patrons.

  Lluny queden aquells anys on s'instal·lava l'envelat a la Plaça de la Vila i les noies estrenaven vestits encarregats amb temps a les modistes del poble.

  BENITO Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
  VILÀ, Xavier (2001). De Vilassar i la Festa Major a començaments del segle XX; dins el programa de Festa Major de l'any 2001. Vilassar de Dalt.