Festa Major de Calldetenes
Calldetenes

Nucli urbà de Calldetenes (08506 Calldetenes)

XX-XXI
    Raquel Valdenebro Manrique

Manifestació festiva celebrada el dia 24 de setembre, amb motiu del dia de Nostra Senyora de la Mercè, Mare de Déu a qui es troba dedicada l'església parroquial de Calldetenes. Tradicionalment, aquesta jornada era celebrada amb una missa solemne a l'església parroquial, que era acompanyada a la tarda amb la celebració d'un ball popular. La Comissió de Festes de la Mercè funciona des del 1977. La iniciativa va sorgir d'un grup del col·lectiu de la Colla de l'Amistat que pensaven que la Festa Major s'havia d'organitzar de manera diferent. Fins aquell moment, la Festa Major l'havien organitzat grups de particulars. Des d'aquest moment la Comissió ha procurat anar ampliant els actes que es celebren amb novetats que van apareixent cada any. A partir de la dècada del 1980 es va introduir el concurs de cartells de la Festa Major i es va fer la primera rua nocturna pel poble. El 1985, juntament amb el Grup Excursionista, es va organitzar la primera caminada popular de Calldetenes, i el 1986 es va impulsar un concurs d'engalanament de façanes, que seria l'origen del concurs d'engalanament de carrers. El 1987 es va desestimar el castell de focs i es va organitzar una xaranga per amenitzar els actes. El 1988 es va organitzar per primera vegada el concurs d'engalanament de carrers. Els darrers anys els actes s'han ampliat als dies que precedeixen i succeeixen el dia 24 amb tornejos d'escacs, competicions de BTT, campionats de trial 4x4, exposicions d'artistes locals, teatre, correfoc, cercaviles amb els cap-grossos del poble, castell de focs, espectacles infantils i xocolatades, i una caminada popular pel terme de Calldetenes.

Cal pensar que els orígens d'aquest tipus de festivitats majors dels municipis es troben lligades a la celebració de les festes patronals religioses. De les festivitats religioses, a principis del segle XX, les festes es van anar fent cada vegada més laiques, potenciant la vessant festiva i lúdica. Fins a la dècada del 1970 la Festa Major era organitzada per particulars, que alternativament s'encarregaven de la portada de grups de ball per amenitzar la jornada a la tarda. L'any 1977 es va crear la Comissió de Festes de la Mercè. La iniciativa va sorgir d'un grup del col·lectiu de la Colla de l'Amistat que pensaven que la Festa Major s'havia d'organitzar de manera diferent. Als volts del 1973, la Colla de l'Amistat va començar a organitzar actes lúdics, com el ball, el concurs de dibuix, teatre etc. El 1978, ja formada la Comissió, es va optar per crear un grup estable que gestionés tots els actes de manera unitària. L'estructura de la Comissió és totalment oberta i funciona de forma assembleària. En cas d'haver-hi molta gent, es crea una Junta que es renova anualment.