Festa Major
Talamanca

Poble de Talamanca

XIV-XXI
    Es celebra anualment.
    Quim Serdà Manau

La festa Major es celebra cada any el dia 15 d'agost, festivitat de la mare de Déu. L'Ajuntament de Talamanca organitza un conjunt d'activitats artístiques, esportives, gastronòmiques, musicals i una missa solemne, que conformen el programa d'una festa que s'allarga més enllà del propi dia quinze, amb el propòsit d'aportar la màxima oferta d'activitats a veïns i veïnes de totes les edats. Darrerament, des de fa uns deu anys i organitzat per M. Teresa Huguet, es celebra un concurs de fotografies del poble, esdevenint aquests documents un testimoni gràfic de l'evolució de Talamanca durant l'última dècada, i que conforme passen els anys, van adquirint un valor més gran com a testimonis.

Festa tradicional d'origen religiós, relacionada amb la patronímica de la figura de Santa Maria, patrona del poble. Amb els anys, a més de la celebració de la missa, s'hi van anar afegint un seguit d'activitats lúdiques, essent la festa major uns dies d'esplai per a la població, doncs en aquestes dates ja s'havia acabat la sega i el batre, i s'esperava l'arribada de la verema. Actualment, la connotació de la festa és del tot lúdica.