Festa dels Tonis
Taradell

Taradell

XVIII-XXI
    Festa d'Interès Nacional. Acord de Govern GOV/52/2011
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La festa dels Tonis de Taradell es celebra cada any durant el cap de setmana anterior al 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat. El dissabte abans del passant es fa el repic de campanes que anuncia l'inici de la festa. L'acte central és el passant dels tres tombs, que comença amb un esmorzar de tots els participants. La comitiva és oberta per l'abanderat, el capità i els cordoners, que aniran seguits de gairebé un centenar de carruatges de diverses tipologies. El passant recorre els principals carrers del poble i en passar davant l'església parroquial són beneïts pel rector. En el passant s'hi incorporen elements per donar a conèixer les feines del camp, dels animals, dels carruatges i guarniments tal i com eren tradicionalment. Entre les activitats paral·leles que es realitzen hi ha l'elecció popular de l'hereu, que desfilaran en el respectiu carruatge; exposicions relacionades amb el món rural; passejades en burro, l'àpat popular denominat el Tast del porc, etc.

Les fotografies són de Miquel Vilardell i han estat cedides per l'Arxiu Fotogràfic de Taradell.

La tradició dels Tonis de Taradell té el seu origen en la festa de Sant Antoni Abat, celebrada a la localitat almenys des del segle XVIII. A principi del segle XX, la celebració es centrava en la benedicció dels animals i carretes i era organitzada per l'Associació de Sant Antoni Abat. L'any 1982 va passar-la a organitzar l'actual Comissió de festes de Sant Antoni Abat, desvinculada de la parròquia, que buscava recuperar tradicions vinculades a la festa que s'havien deixat de fer. Des de l'any 1995 van iniciar un projecte de recerca i recuperació de carruatges i eines, que ha estat de gran importància per la preservació d'aquest tipus de patrimoni agrícola i que ha esdevingut un referent tant pel que fa a la gestió de l'entitat com per l'interès de la pròpia col·lecció, situada a l'Alzinar de la Roca. La Festa dels Tonis de Taradell va ser reconeguda com a Festa d'Interès Nacional l'any 2011, per la seva singularitat i per l'important tasca de recuperació de les tradicions, de les activitats que s'hi fan i la implicació dels veïns.

Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny.