Cavalcada de Reis
Taradell

Taradell

XX-XXI
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La cavalcada de Reis és una de les celebracions més tradicionals i singulars de Taradell. El dia 5 de gener a la tarda sonen les sirenes de les antigues fàbriques tèxtils del Vapor i el Tint, per anunciar l'arribada imminent dels Reis de l'Orient. Els veïns els reben amb les atxes de barballó enceses, que desprenen una olor característica i omplen els carrers de fum tot donant a l'arribada de Ses Magestats un ambient màgic. Els Reis es dirigeixen a l'església parroquial, on fan les ofrenes al Nen Jesús acompanyats de tot el poble, i tot seguit van fins a la plaça de les Eres on els reben les autoritats, que els dónen la clau mestra de les cases taradellenques. Finalment, els nens poden pujar a les carrosses on reben un obsequi.

Les fotografies són de Miquel Vilardell i Genís Sañé han estat cedides per l'Arxiu Fotogràfic de Taradell.

La primera Cavalcada de Reis de Taradell es va fer l'any 1924, ja que fins aleshores els reis formaven part només de l'imaginari. Des de l'inici eren rebuts amb atxes de barballó, que també eren utilitzades a pagès per la mainada, que sortia als camins a encendre les atxes per avisar als Reis perquè hi passessin. A l'inici de la Cavalcada, els Reis arribaven a cavall i més endavant se li van sumar les carrosses i la orquestra. Al la dècada de 1970 la tradició de les atxes s'anava perdent en favor dels fanalets, fins que alguns taradellencs van proposar-se promocionar-ho per mantenir-ne la continuïtat. Una de les iniciatives per recuperar-ho va ser la de l'Agrupament Rocaguinarda, qui durant molts anys va organitzar sortides al bosc per collir el barballó, fer les atxes i vendre-les. Des de fa uns anys a les escoles de Taradell es treballa i s'explica la tradició de les atxes.