Festa del vot del poble a Sant Sebastià
Olesa de Bonesvalls

08795 OLESA DE BONESVALLS
    OLESA DE BONESVALLS

Cortés Elía, Mª del Agua

La festa del vot del poble a Sant Sebastià es celebra el 20 de gener de cada any i és la Festa Major d'Hivern. Commemora un vot del poble fet després d'una epidèmia de diftèria que es produí a Olesa i els pobles de l'entorn l'any 1894 i que provocà gran mortaldat infantil. Aquest dia és de festa oficial al poble; es celebra missa al matí amb benedicció dels pans de Sant Sebastià i repartiment d'aquest s entre els assistents, a la tarda es fa ball popular. Després d'alguns anys en que no es celebrava, es va tornar a recuperar i actualment és una de les festes més característiques d'Olesa.

Hi ha uns goigs impresos en lloança del Sant amb l'himne i un retaule a l'església parroquial què, abans de la reforma del 1945 era l'altar de la Mare de Déu del Carme o Santa Madrona, que va ser pintat el 1755.

Sant Sebastià, oficial de la guàrdia imperial, va ser martiritzat pels romans de l'època de Dioclecià en assabentar-se que era cristià. Apareix sempre vestit amb la cuirassa romana com un militar, amb arc i fletxes com atributs, i a vegades amb corona de flors a les mans. A partir del segle XV es representa en el seu martiri, nu i lligat a un arbre o columna amb fletxes clavades al cos. El retaule es troba a la segona capella entrant a l'església a l'esquerra.

MISSER I VALLÈS, Salvador (1953). Glosses històriques d'Olesa de Bonesvalls Salvador Misser i Vallès. Barcelona Tall. Gràf. J. Prats Bernadàs.