Festa del Patró de Sant Hipòlit de Voltregà
Sant Hipòlit de Voltregà

  Osona
  Nucli urbà de Sant Hipòlit
  Emplaçament
  A la Llar dels Jubilats i l'església parroquial entre d'altres espais

  Coordenades:

  42.01549
  2.23642
  436777
  4651778
  Número de fitxa
  08215-174
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  La Festa del Patró de Sant Hipòlit es celebra anualment el dia 13 d'agost, diada del sant màrtir. En l'actualitat, la festa es celebra amb un ofici solemne dedicat al sant patró a l'església parroquial, en el que es fa una missa amb sermó, seguida per la cantada dels goigs dedicats al sant i la veneració de les relíquies del màrtir que es conserven al mateix temple. Posteriorment es fa un dinar de germanor a la Llar dels Jubilats i una audició de sardanes en una altra ubicació. En d'altres ocasions també s'havien fet havaneres.

  Antigament, la diada de sant Hipòlit era la festa més significativa de la vila, donat que feia les funcions de l'actual Festa Major. Al marge dels actes de caire més religiós, cal destacar que ja es convocava un concurs de pintura ràpida per als infants. En l'edició corresponent a l'any 2007 es va celebrar una missa solemne amb l'assistència de diverses personalitats per beneïr la imatge de sant Hipòlit, que actualment està situada a la fornícula de la façana principal de l'església.

  TERRAFETA I BADIA, Rosa Maria (1988). "Sant Hipòlit i el costumari català". <<0,97 km2>>. La revista de Sant Hipòlit de Voltregà. Nº 4, agost 1988, p. 14-15.
  Http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/ [Consulta: 28-03-2020].
  Http://www.santhipolitdevoltrega.cat/ [Consulta: 28-03-2020].