Festa del Panellet
Marganell

Plaça de l'Església

M.Lloret - KuanUm

La festa del Panellet és la celebració més important i antiga del poble de Marganell. Es celebra el dia de Sant Pere Regalat, i cada any reuneix a tot el poble. Comença amb una missa solemne i amb la benedicció del terme, del pa i el vi. Seguidament, a la plaça de l'església es balla el Ball de la Coca i es lliura el panellet. Després es ballen sardanes. Cada any, els dies propers a la festa s'acompanyen de diversos actes de caràcter lúdic i festiu, entre els quals hi ha partit de futbol, la fira de productes artesanals, i els tallers infantils, entre d'altres.

Presumiblement, l'origen de la festa és el vot del poble de Marganell fet a Sant Pere Regalat en motiu de l'epidèmia del còlera de 1885. Aquest dia, el 13 de maig, després de l'ofici solemne, s'organitzava una processó i s'anava a beneir el terme amb la Veracreu. A continuació, acompanyats de l'orquestra, es cantaven els Goigs de Sant Pere Regalat. Finalment, es repartia un panet per tots, encara que originalment es donava als pobres. La primera vegada que apareix citat en un document és en un manuscrit del Mn. Diego Cruzells, rector entre 1707 i 1715. Segons un manuscrit de Llorenç Sallent i Gotés, rector a principis del segle XX, la festa es va instaurar després de la pesta de l'any 1652 en honor a Sant Isidor. També hi ha la possibilitat que s'iniciés durant l'epidèmia posterior, el 1885. Com explica Eugeni Florí al seu llibre, es deixà de celebrar durant uns quants anys en motiu de la guerra, perquè estava prohibit el culte religiós.

FLORÍ, E. (1947). Obsequi de filial gratitud. Barcelona: Balmes. REDÓ, S. (1996) Montserrat i el seu entorn. Col·lecció d'indrets (I). Angle Editorial. Manresa.