Ball de la Coca
Marganell

    Bages
    Plaça de l'Església

    Coordenades:

    41.64099
    1.78933
    399173
    4610625
    Número de fitxa
    08242-113
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    M.Lloret - KuanUm

    El ball de la coca o de Plaça es celebra cada any durant la Festa del Panellet. El fan dues parelles; les noies representen l'administradora d'aquell any i de l'entrant de la Verge del Roser, mentre els nois ho són de Sant Esteve. La primera noia porta en una mà una safata amb una coca amb confits al voltant, i en l'altra es replega la faldilla. Balla al compàs de la música, donant mig giravolt a dreta i esquerra fins que, en acabar la cadència, dóna un giravolt sencer, deixant caure els confits que els infants recullen. Mentre, el noi la segueix a distància. En acabar la primera part de la dansa li passa la coca a la segona noia, repetint-se el ball . Aquesta dansa simbolitza el traspàs de càrrecs per a l'any vinent. La lletra de la cançó és la següent. "Qui no vulgui ballar bé, a fora vagi, a fora vagi; qui no vulgui ballar bé, a fora vagi, al carrer. Al carrer no hi vull anar, que si plou em mullaria; al carrer no hi vull anar, que si plou no em vull mullar. La, la, la, lara la, la, la, lara lara, lara, lara, lara, la".

    Presumiblement, aquest ball s'inclou en la festa del vot del poble de Marganell fet a Sant Pere Regalat en motiu de l'epidèmia del còlera de 1885. La primera vegada que apareix citat en un document és en un manuscrit del Mn. Diego Cruzells, rector entre 1707 i 1715. Segons un manuscrit de Llorenç Sallent i Gotés, rector a principis del segle XX, la festa es va instaurar després de la pesta de l'any 1652 en honor a Sant Isidor. També hi ha la possibilitat que s'iniciés durant pesta posterior, el 1885.

    BALLÚS, G. (2000). Guia de festes del Bages. Centre d'Estudis del Bages. Manresa. FLORÍ, E. (1947). Obsequi de filial gratitud. Barcelona: Balmes. REDÓ, S. (1996) Montserrat i el seu entorn. Col·lecció d'indrets (I). Angle Editorial. Manresa.