Festa de Santa Bárbara
Saldes

Saldes.
    Saldes, al nucli urbà.

Cortés Elía, Mª del Agua

La festa de Santa Bàrbara es cel·lebra anualment a Saldes coincidint amb la festivitat de la Santa, patrona dels minaires, el 4 de desembre. Els actes es fan tot el matí, iniciant amb un repic de campanes, ofrena floral a les víctimes d'accidents a la mina davant el Monument a les Víctimes de la Mineria de Saldes, proclamació de pubilles i dames a la sala d'actes de l'Ajuntament, Santa Misa a les 11 del matí, processó pels carrers del municipi amb la imatge de la patrona de la mineria i passacarres amb els gegants Donzella del Castell i Bernat Galceràn de Pinós, i els nans Barrina i Puntona, després al saló d'actes de l'Ajuntament es fa entrega de premis a guanyadors de concursos de pintura i homentage als miners que s'han jubilat aquell any, així com entrega de metopes i làmpares de mina en reconeixement als serveis prestats per diferents minaires. Acaba amb un aperitiu popular, dinar de l'empresa i autoritats. A la tarda ball que generalment es cel·lebrava al saló Cariñena.

La festa de la patrona es cel·lebra des dels anys 60 del segle XX, quan es van retornar les exloacions mineres a Saldes