Festa de Sant Pere Almató
Sant Feliu Sasserra

Casa Almató
    Casa Almató. Carrer Sant Pere Almató, 15

Bo
    Les dates en les que es celebra la festa, en les que una bona part dels habitants del poble estan de vacances, perjudica la festa amb una assistència que últimament no ha estat massa alta.
    Jordi Compte i Marta Homs

La festa de Sant Pere Almató es celebra cada últim diumenge d'agost a Sant Feliu Sasserra en honor al Sant. Es tracta d'una festa religiosa, organitzada pel Consell Parroquial, en la que s'obre al públic la casa natal de Sant Pere Almató, la casa Almató o cal Metge. Entre les activitats que es repeteixen any rere any en destaquen dos: la missa i el Treure Ball. La missa es celebra a les onze del matí en la petita capella ubicada a l'interior de la casa Almató. Una hora més tard, a les dotze, es balla el Treure Ball davant la casa del Sant, en la plaça que té el Pas Nou. A diferència de la festa Major, en aquesta festa el Treure Ball és ballat per dos o tres grups i no es reserva únicament el dret a ballar als més grans, sinó que és una de les festivitats en que els joves balladors poden practicar el Treure Ball en públic. A més d'aquestes activitats, per la festa de Sant Pere Almató s'acostuma a ballar sardanes i a escoltar la coral del poble.

La imatge s'ha extret de la pàgina electrònica: www.santfeliusasserra.net

Pere Almató i Ribera, nascut a Sant Feliu Sasserra l'any 1830 i mort a Haidu'o'ng, Tonkin, Xina el 1861, va ser missioner exercint a Filipines i posteriorment a l'Indoxina, a l'actual Vietnam. El dia 1 de novembre de 1861 va morir decapitat en esclatar una revolta anticolonialista i anticristiana. Va ser beatificat l'any 1906 pel papa Pius X i canonitzat el 1988 per Joan Pau II. La seva festa litúrgica es celebrada pel bisbat de Vic i pels dominicans el 3 de novembre, tot i que a Sant Feliu Sasserra es celebra la festa de Sant Pere Almató l'últim diumenge d'agost.