Festa de Sant Llorenç
Matadepera

Sant Llorenç del Munt / La Mola
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

XVIII-XXI
    Jordi Montlló Bolart

Cada 10 d’agost, festivitat de Sant Llorenç, se celebra un aplec en honor al sant i màrtir, patró del monestir homònim de la Mola. Fou un 10 d’agost, segons marca la tradició religiosa, quan sant Llorenç fou martiritzat i cremat viu en una graella.

L’aplec consisteix en pujar a peu fins dalt del cim, a la Mola, des de Matadepera; però també des d’altres pobles veïns. L’ADF facilita un servei per pujar amb vehicle a gent gran o que ho necessiti fins a can Pobla.

Un cop dalt es fa un bon esmorzar, per recuperar les forces i a les 11h se celebra una eucaristia. En acabar, es fa una processó al voltant del monestir encapçalada per la imatge del sant; es canten els goigs en honor i glòria a Sant Llorenç. La tradició mana que un any sigui portada per homes i el següent per dones. Els quatre portadors són de les quatre poblacions més properes, Matadepera, Castellar, Terrassa i Sabadell. Finalment, es reparteix coca i es fa un tast de vi bo.

La organització va a càrrec de la Comissió de Sant Llorenç de la parròquia de Sant Joan de Matadepera.

Així donava  la noticia la Gaseta de Matadepera (2019): “El dissabte, 10 d’agost, se celebrarà la Festa de Sant Llorenç. Un any més, l’organització de la festa va a càrrec de la Comissió de Sant Llorenç, de la Parròquia de Sant Joan. Aquest any, el capellà que oficiarà la Missa de les 11 al Monestir de La Mola serà el rector de Matadepera, Mossèn Joan Artur Boardman i seran les dones qui portaran la figura del Sant a les seves espatlles. Durant la festa, es repartiran els goigs renovats i, en acabat, es repartirà un tast de coca i vi bo per a tothom. Enguany l’ADF tornarà a oferir un servei de transport des de Can Robert fins a Can Poble, per tal de facilitar el primer tram de camí a la gent gran o qui ho requereixi”.

L’any 2020, a causa de la pandèmia del coronavirus es va anul·lar.

Aquesta data coincideix amb la pluja de meteorits coneguda com les llàgrimes de Sant Llorenç; i dalt la Mola és un dels millors indrets per contemplar-ho, si els núvols ho permeten.

Abans que les prohibicions d'acampar al Parc limitessin les activitats al Massís, joves de les poblacions veïnes passaven la nit al ras o en tendes, per contemplar aquest fenomen de la natura i també passar una nit jugant amb els rucs i cavalls que hi havia al cim del monestir.

La celebració, amb més de 300 anys de trajectòria, es recupera l’any 1973, després d’un lapsus d’interrupció, quan Mossèn Manel Ametller li dona un fort impuls.

Gaseta de Matadepera, núm. 374, agost de 2019, pp. 4- Ajuntament de Matadepera.