Festa de les Camilleres Sant Agustí de Lluçanès

Osona
Nucli urbà
Municipi de Sant Agustí de Lluçanès

Coordenades:

42.09385
2.13098
428135
4660562
08195-106
Patrimoni immaterial
Música i dansa
Contemporani
Dolent
Actualment la festa ja no es celebra.
Inexistent
Sense accés
Sense ús
Pública
Jordi Compte i Marta Homs

Les camilleres o caramelles són unes cançons populars i de caire religiós i festiu que es canten per Pasqua o Pasqua Florida. Un grup de cantaires es situa al peu del balcó de les cases de la gent del poble i canta les cançons. Una cistella, lligada al capdamunt d'una llarga vara i tota adornada amb cintes, arriba fins al balcó de l'homenatjat el qual, en correspondència, hi deixa el seu donatiu.
A Sant Agustí de Lluçanès la gent del poble anava a cantar les cançons per les cases del municipi portant un cistell per recollir els donatius que acostumaven a ser ous i diners, amb els quals era tradicional organitzar una festa a l'esplanada de la font Canal, situada prop del nucli urbà. Es tractava de fer una truitada, un dinar de truites amb els ous que havien recollit.

La festa de les Caramelles és una festa pasqual que té lloc tradicionalment a la Catalunya Vella i al nord de la Catalunya Nova, en què una colla de cantaires visiten cases i masies davant les quals canten les cançons anomenades també caramelles. En el seu origen els caramellaires recorrien els diversos masos anunciant la bona nova de la Resurrecció de Crist. Era una clara referència a la resurrecció de la naturalesa. A canvi de la notícia, se'ls obsequiava amb ous, botifarres i menges greixoses, cosa que indicava que la Quaresma s'havia acabat. Amb el que es recapta es fa una gran berenada.
En molts indrets les caramelles van acompanyades de trabucaires i danses populars (balls de bastons, de cascavells, cercolets, etc.). Segons el temps i el lloc les Caramelles també s'anomenen Camalleres, Camarelles, Camilleres, Camelleres, Camijeres, Creilleres o Goigs de les Caramelles. A la Catalunya Nord s'anomenen Goigs dels Ous. Tradicionalment les colles sortien Dissabte de Glòria després de la Vetlla Pasqual, a la nit, però en l'actualitat també surten Diumenge i Dilluns de Pasqua.