Festa de la Farga Bebié
Montesquiu

  Osona
  A la colònia la Farga de Bebié.

  Coordenades:

  42.13112446806
  2.2039773001435
  434211
  4664641
  Número de fitxa
  08131 - 77
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Actualment s'ha perdut la festa, únicament es conserva una missa i irregularment.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  La Festa Major de la Colònia la Farga de Bebié es celebrava entorn al 16 de juliol, coincidint amb la festivitat de la patrona de l’església de la colònia, la Mare de Déu del Carme.

  Des dels seus inicis es celebraven diversitat d’actes, segons les possibilitats de cada moment, a èpoques amb molt esplendor, amb envelat i guarniments, i assistència de grans orquestres. El programa d’actes comptava a més del ball i concerts, amb activitats per la canalla, la missa amb cantada de goigs,... A mitjans de segle XX es van anar afegint altres actes que van tenir molt èxit, com l’exhibició de patinatge artístic, els castells de focs, alguns anys concursos de sardanes,... Cada any, hi assistien i hi participaven els amos de l’empresa, els quals eren els encarregats d’obrir en ball a la pista. Inicialment era la comissió de festes que s’encarregava de preparar uns actes amb el suport econòmic de l’empresa. Durant els anys noranta del segle XX i posteriors, es va continuar mantenint la festa, a mesura que van anar quedant menys habitants a la colònia els actes es van anar reduint, tot i que va continuar-se celebrant (VIÑETA, 2002: 97-106).

  Els darrers anys, i sempre que ha estat possible, s’ha procurat mantenir una missa amb cantada de goigs i un dinar de germanor entre antigues persones residents a la colònia.

  El període de màxim esplendor de la festa va ser a mitjans del segle XX i fins als anys 80 de segle XX.

  -VIÑETA i ORTIGUÉS, Paquita (2002): Història d'una Colònia Tèxtil. La Farga de Bebié. Ripoll: Impremta Bonet, SL.