Façanes de la carretera de Vic
Sant Fruitós de Bages

Sant Fruitós de Bages. Crta. De Vic nº (08272 Sant Fruitós de Bages)
    Cra. De Vic N-141-c, km. 5 al 5,5

Alguna façana necessita rehabilitació
    Raquel Valdenebro Manrique

Conjunt de façanes formades per les cases arrenglerades al cantó dret carrer de la crta. de Vic, al nucli urbà de Sant Fruitós de Bages, entre els nº 73-75 i 101-111. Es tracta en tots els casos de vivendes unifamiliars adossades conformant una línia de carrers, que guarden una línia constructiva molt similar i una harmonia de volums i característiques molt semblants. Es tracta de vivendes de planta rectangular, amb coberta inclinada o a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana, de planta baixa, primer pis. Totes elles són arrebossades i pintades de colors diversos. Entre elles es troben elements tan singulars com la històrica Fonda de Sant Benet, Cal Cases, o la fàbrica de mobles (nº103)

La importància d'aquest conjunt arquitectònic format per aquestes façanes de la carretera de Vic, ve donat per ser part integrat de la imatge que normalment es té de Sant Fruitós al seu pas per la carretera de Vic. Al ser una carretera de pas important, la imatge que el poble de Sant Fruitós dóna i exporta a la resta de la comarca és aquest conjunt de cases.

Històricament aquest grup de cases aixecades a redós seguint la línia de la crta. de Vic, fou el resultat de l'eixamplament del poble durant la segona dècada del segle XIX i a principis del segle XX.

GANDIA, J.; RUIZ, J. (2001). Sant Fruitós de Bages. Història en imatges 1898-1975. CEB. Manresa.